Ленд-ліз від США: нові правила передачі зброї Україні

Аналітика коротко
П'ятниця, 8 квітня 2022, 12:19

6 квітня 2022 року Сенат США схвалив законопроєкт за назвою Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022.

Про те, що передбачає цей законопроєкт та чи є підстави для оптимізму, читайте в статті колишнього посла України в США (2015-2019 роки) Валерія Чалого та редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Новий рівень допомоги США: що змінить для України відкриття ленд-лізу.

Йдеться про можливість надання Україні у вигляді позики або передачі в оренду зброї, техніки та інших матеріальних ресурсів.

Відразу треба зауважити: рішення ще не остаточне.

Сенат зробив дуже важливий перший крок, але попереду – ухвалення законопроєкту Палатою представників Конгресу США та підпис президента США. Утім, варто відразу заспокоїти: немає підстав для сумніву, що на обох цих етапах підтримка буде.

Після того як Байден підпише цей закон, Україні варто чекати, по-перше, запровадження особливого режиму (винятки зі звичайного експортного законодавства США) щодо постачання озброєнь та обладнання. 

По-друге, йдеться про особливі умови постачання. Озброєння, військову техніку чи обладнання не треба буде купувати з оплатою "вже зараз".

По-третє, на відміну від попередніх постачань, нинішнє рішення не фіксує конкретні типи і види озброєння. Натомість законопроєкт визначає рамкові умови постачання, які будуть застосовані до дуже широкого переліку техніки.

Слід звернути увагу, йдеться не лише про оборонну зброю.

По-четверте, і це ключове. Останнє слово щодо кожного постачання залишається за Байденом. На практиці це працюватиме приблизно так: Україна відчуває потребу в певній зброї – передає інформацію про це у Вашингтон – і якщо Білий дім на це згоден, зброя їде до Європи.

Саме використання терміну часів боротьби союзників з нацизмом (ленд-ліз) є символом, який чітко сигналізує всьому світу, що США і країни Заходу серйозно налаштовані рішуче реагувати на найбільшу з часів Гітлера загрозу.

У радянські часи в російських офіційних заявах стверджувалося, що розмір допомоги за ленд-лізом був дуже малий, а перемога над нацистами і без цього була би досягнута.

Але фактом є те, що за великою кількістю позицій, як за якістю, так і за кількістю, це постачання озброєнь, техніки та промислового устаткування під час Другої світової війни мало якщо не вирішальне, то критичне значення і, очевидно, зберегло життя мільйонам людей.

Того самого ефекту чекаємо і в Україні.

Докладніше - в матеріалі Валерія Чалого та Сергія Сидоренка Новий рівень допомоги США: що змінить для України відкриття ленд-лізу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: