Як через Україну Сербія втрачає позиції у наближенні до членства в ЄС

Аналітика коротко
Неділя, 1 травня 2022, 11:43

В той час як Україна семимильними кроками наближається до членства в Європейському Союзі, Сербія так само стрімко від нього віддаляється, пише журналістка з Белграду (Сербія) Ірина Джамич у статті Випробовування Україною: як Сербія втрачає шанс на членство у ЄС.

Ще донедавна Сербія вважалася ледь не головним претендентом на вступ до ЄС.

З 2014 року Євросоюз регулярно вказував Сербії на необхідність привести свою зовнішню політику у відповідність до зовнішньої політики Європейського Союзу, маючи на увазі запровадження санкцій проти Росії у відповідь на анексію Криму.

Белград натомість відкладав розгляд пункту, який стосується зовнішньої політики та політики безпеки, на кінець переговорного процесу, сподіваючись, що до того часу українське питання вирішиться і Сербії не доведеться зраджувати братній Росії.

Тепер невирішене питання стало руба і знову є перепоною для наближення Сербії до ЄС.

За оцінками політичних експертів, Белград зволікатиме із запровадженням санкцій до кінця серпня, поки не спливе передбачений законом час для формування уряду. Та і після цього запровадження санкцій буде під великим питанням.

Виглядає так, що питання сербської євроінтеграції буде залежати від України.

Швидко збагнувши це, президент Сербії Александар Вучич вже на першому тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну поспішив заручитися підтримкою Еммануеля Макрона. Останній, за словами Вучича, пообіцяв, що Україну не приймуть до ЄС раніше за Сербію.

Та взагалі, чи хоче Сербія стати членом Євросоюзу? Насправді, країна готова приймати європейські гроші, але ніяк не поділяти європейські цінності.

Це єдина в Європі країна (окрім Білорусі, що є учасницею війни), яка не запровадила проти Росії ті чи інші санкції, а також єдина країна світу, де проходили кількатисячні проросійські мітинги саме за участю місцевого населення.

Останні соцопитування компанії IPSOS показали, що вперше в історії більшість громадян Сербії – проти членства в ЄС.

А чи потрібна Сербія Європі? Сербія здатна гойдати човен на Балканах і в ЄС побоюються роздмухування конфліктів. Звісно, імпульси для розгойдування Балкан дає Росія, але після того, як впаде РФ, зникне, відповідно, і небезпека розморожування югославських конфліктів.

Таке маневрування Белграда не залишилося непоміченим у ЄС. І не лише політиками. Підтримка вступу України серед пересічних європейців значно більша в порівнянні з підтримкою Сербії.

Докладніше - у матеріалі Ірини Джамич Випробовування Україною: як Сербія втрачає шанс на членство у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.