Чи витримає Європа перекриття газу Росією

коротко
Неділя, 1 травня 2022, 15:25

Повноцінна газова війна між Росією та ЄС стає дедалі ймовірнішою.

Газове ембарго для РФ, про яке досі не були готові говорити лідери ЄС, поступово стає реальністю проти їхнього бажання. 

Чи готова Європа до такого розриву? Як швидко їй вдасться замінити російський газ і хто постраждає найбільше? Чи стане цей крок самогубним для РФ?

Про це редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поговорив з президенткою DiXi Group Оленою Павленко. Як завжди, повну версію розмови можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди, а текстова версія - в матеріалі Швидше за санкції: чим завершиться газова війна між Росією та ЄС.

Про що говорила Олена Павленко:

Навіщо РФ продавати газ у рублях? 

"Вимога перевести оплату за газ у рублі – це для Росії значною мірою спосіб вижити у нових санкційних умовах".

За словами Павленко, Європа і США роблять реальні кроки для того, щоб позбавити Росію коштів, які потім будуть використані для війни з Україною. Йдеться про так званий іранський сценарій, за яким кошти за проданий у Європу газ будуть заморожені і стануть доступними лише після зміни російської зовнішньої політики.

"Я думаю, що найближчим часом ми зможемо побачити не просто іранський сценарій, про який вже говорять експерти, а дещо жорсткіший. Наприклад, коли ці кошти будуть не просто заморожені на європейських рахунках, а й конфісковані та спрямовані на відбудову України. Саме цього сценарію Росія й хоче уникнути, відмовившись від звичної моделі сплати за газ".

Чи готовий Євросоюз до газового ультиматуму? 

"Навіть якщо Росія прямо зараз відключить газ, то країни ЄС, принаймні Західна Європа, виживуть без російського газу. Звичайно, не все так просто: Східній Європі, в тому числі Україні, буде складно підготуватися до опалювального сезону. Разом з тим ситуація не така критична, як багато хто собі уявляв".

"РФ дуже хочеться внести розкол всередину ЄС. Добитися, щоб частина країн, які перейшли на оплату в рублях, не мали проблем з енергоносіями, тоді як інша – відчувала суттєві проблеми".

"Якщо говорити про більш довгострокову перспективу, то ця ситуація [щодо оплати за газ в рублях] показала, наскільки нагальною для ЄС є потреба виносити питання енергетичної політики на загальноєвропейський рівень".

Чи буде РФ йти у своєму шантажі до кінця?

"Вони [росіяни] тримають у рукаві цей козир – повне відключення газу для ЄС. Адже те, що було зроблено щодо Польщі і Болгарії – це сигнал для інших. І якщо Росія далі матиме невдачі на всіх фронтах, як це відбувається зараз, то вона буде йти на загострення".

Проте, за словами експертки, росіяни навряд чи зможуть знайти такий самий великий ринок, як ЄС. Щось у них, звичайно, купуватимуть у країнах Азії, щось буде купувати Китай, але це не ринок ЄС, це не ті обсяги споживання.

"Якщо газова війна буде йти по наростаючій в найближчі два місяці, то всім, у тому числі й Україні, треба бути готовими битися. І треба бути готовими до того, що буде несолодко".

Повна текстова версія розмови - у матеріалі Швидше за санкції: чим завершиться газова війна між Росією та ЄС. Повну версію розмови також можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: