Президент Литви побачив сумніви щодо статусу кандидата для України в останніх заявах Макрона

Вівторок, 10 травня 2022, 15:39

Президент Литви Гітанас Науседа припустив, що останні заяви президента Франції Еммануеля Макрона можуть свідчити про нестачу політичної волі щодо надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Нагадаємо, Макрон у виступі в Європарламенті зазначив, що Україні може знадобитися дуже тривалий час для вступу до ЄС. Водночас він запропонував створити новий формат співпраці, який гуртував би демократичні європейські країни довкола спільних цінностей і охоплював усі сфери, та був би відкритим для країн поза ЄС.

Гітанас Науседа зазначив, що не здивований оцінкою Макрона про тривалий час для вступу України до ЄС, оскільки справді буде йтися про багато років. 

"Мене більше турбує, що це може сигналізувати про нашу неготовність надати статус країни-кандидата. Подібні пропозиції можуть означати, що навіть зараз немає політичного консенсусу… Я вітаю ідеї про паралельні політичні об’єднання, але у мене враження, що це приховати явну нестачу політичної волі для рішення про статус кандидата - і це явно не добре. Думаю, перед подібними пропозиціями Україну варто спитати, як вона оцінює їх, чи відповідає це її очікуванням", - зауважив президент Литви.

На його думку, важливо, щоб ЄС надав Україні статус країни-кандидата. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що якщо Україна не отримає статус кандидата на вступ до ЄС, то це означатиме обман з боку Євросоюзу, і Україна не збирається це проковтнути.

Нагадаємо, 9 травня Україна завершила заповнення другої і фінальної частини опитувальника для отримання статусу країни-кандидата на членство в ЄС. 

Єврокомісія планує висловити свою думку щодо відповідей України у червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.