Як в Угорщині пояснюють своє небажання підтримувати Україну під час агресії РФ

Аналітика коротко
Понеділок, 16 травня 2022, 20:00

Угорщина – поза сумнівом, найскладніший західний сусід України. Її дії у часи збройної агресії викликають критику і офіційного Києва, і українського суспільства, і партнерів Будапешта в ЄС.

ЄвроПравда також не приховує редакційну позицію: ми вважаємо політику уряду Віктора Орбана контрпродуктивною і закликаємо його зрозуміти, нарешті, що світ змінився.

До редакції звернувся один із провідних депутатів партії Орбана Fidesz, Жолт Неймет, із авторською колонкою про угорсько-польсько-українські відносини "Це не наша війна"? Що означає угорський підхід до агресії РФ проти України. Висновки лишаємо за читачами.

Депутат партії Орбана зауважує, що зовнішня політика угорської парламентської більшості базується на міркуваннях національної згуртованості, добросусідства, угорсько-польській дружбі, а також на євроатлантичній єдності. 

Однак оскільки у контексті війни в Україні Угорщина послідовно захищає інтереси власної країни та власного народу, у них, пише Неймет, іноді виникають суперечки не лише з Києвом, а й з Варшавою чи навіть Вашингтоном.

Що означає і що не означає позиція Угорщини про те, що "це не наша війна"?

Ідеться про те, пояснює депутат, що Угорщина не є учасником війни і не хоче ним стати: вона не відправляє солдатів, не перевозить і не пропускає через свою територію летальну зброю. Проте немає жодних сумнівів, що спроба Росії завоювати чи понівечити Україну порушує корінні угорські інтереси.

Росія не хоче допустити приєднання України до західного світу, до якого ми, зазначає Жолт Неймет, належимо. Та оскільки в Україні проживає півтори сотні тисяч угорців, успіх цього дуже амбітного прагнення України є базовим національним інтересом. Тому, він нагадує, Угорщина однією з перших узяла на себе зобов’язання підтримати вступ України до ЄС, щойно для цього буде можливість.

Угорщина намагається якомога менше загострювати стосунки з Росією з міркувань енергетичної політики, безпеки та традиції взаємної поваги. Але не в наших інтересах, каже автор колонки, щоб угорці Закарпаття раптом опинилися під російським управлінням, а Росія підійшла до Угорщини.

Тож хоча "це не наша війна", зауважує депутат, але вона ведеться також проти нас. Він визнає, що Угорщина не може бути тут нейтральною. У цьому сенсі українські воїни, які, не шкодуючи сил, борються за незалежність власної країни, захищають також і Угорщину.

Отже, угорський інтерес полягає в наступному: не в інтересах Угорщини увійти у цю війну, але в її інтересах, щоб вона завершилася якнайшвидше, і щоб російська сторона не досягла своєї мети.

Жолт Неймет зазначає, що Угорщина підтримує зусилля ЄС щодо встановлення миру, включаючи передачу зброї ЄС Україні і підтримує найбільшу програму гуманітарної допомоги в їхній історії, а також широкий спектр економічних та політичних санкцій проти Росії.

Єдине, що вони не можуть підтримати – це повний розрив енергетичних зв’язків з Росією, тому що це завдасть більше шкоди ним самим, ніж ворожій владі, а також загострить військовий конфлікт.

Докладніше - в колонці Жолта Неймета "Це не наша війна"? Що означає угорський підхід до агресії РФ проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.