Глава МЗС Австрії відповів, чи планує країна до НАТО

Понеділок, 16 травня 2022, 22:59

Глава МЗС Австрії Александр Шалленберг прокоментував можливість вступу його нейтральної країни до НАТО на тлі наміру Фінлдяндії та Швеції приєднатись до Альянсу.

Про це Шалленберг говорив у кулуарах зустрічі міністрів ЄС у Брюсселі в понеділок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство APA.

З його відповіді випливає, що країна не планує кардинально змінювати безпекову політику через російське вторгнення в Україну і приєднуватись до НАТО за прикладом Фінляндії і Швеції. Шалленберг сказав, що Австрія має цілком іншу історію, ніж ці дві країни.

"У нас зовсім інша географічна ситуація. У нас зовсім інша історія, і я думаю, що це просто потрібно враховувати", - сказав Шалленберг. 

При цьому він підкреслив, що це не означає політичний нейтралітет в Австрії.

"Немає нейтралітету в агресивній війні", - сказав він про наступ Росії в Україні.

"У нас дуже чітка позиція, ми підтримуємо всі санкції (проти Росії) і робимо все, що в наших силах, щодо підтримки", - додав він.

Австрія дотримується політики неприєднання до безпекових союзів. Проте більшість її кордону сусідить з Північноатлатничним альянсом, оскільки вона оточена членамии НАТО, за винятком нейтральної Швейцарії і держави-карлика Ліхтенштейну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.