Глава МЗС Австрії виключає вступ країни до НАТО

Середа, 18 травня 2022, 12:19

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг заявив, що країна не розглядає приєдання до НАТО слідом за Швецією і Фінляндією і не бачить причин відмовлятися від нейтрального статусу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Deutschlandfunk, переказ якого наводить Spiegel.

Шалленберг зазначив, що Австрія і надалі залишатиметься нейтральною, а відмова від членства у НАТО ніяк не означає, що Відень не буде солідарний із союзниками у зовнішньополітичних питаннях. Він нагадав, що за увесь час членства у ЄС Австрія підтримала усі спільні рішення у сфері зовнішньої політики. 

Глава МЗС зауважив, що Австрія обрала нейтральний статус у 1955 році і переважаюча більшість австрійців продовжує підтримувати це. 

Шалленберг додав, що йдеться про військовий, а не політичний нейтралітет, і в даному випадку Австрія чітко на боці України. Він зазначив, що хоча Відень не допомагає Україні зброєю, але компенсує це широкими заходами гуманітарної підтримки. 

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявки на вступ до НАТО, розпочавши процедуру, яка може завершити десятиліття нейтралітету Фінляндії і близько 200 років нейтралітету Швеції. 

Про те, як змінить приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО безпекову ситуацію у Європі, які труднощі можливі у цьому процесі та що це змінює для України - у статті Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: