Байден пообіцяв допомогу Фінляндії і Швеції у разі загрози агресії

Середа, 18 травня 2022, 19:48

Президент CША Джо Байден у середу висловив рішучу підтримку заявці Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО на тлі російського вторгнення в Україну та запропонував підтримку США у разі агресії під час процесу подачі заявки.

Про це йдеться в оприлюдненій Білим домом заяві президента США, повідомляє "Європейська правда".

"Поки розглядаються їхні заявки на членство в НАТО, Сполучені Штати будуть працювати з Фінляндією та Швецією, щоб зберігати пильність щодо будь-яких загроз нашій спільній безпеці, а також стримувати та протистояти агресії чи загрозі агресії", - заявив президент США.

Він запевнив, що працюватиме з Конгресом та іншими країнами-членами, щоб швидко затвердити членство двох країн.

Байден додав, що з нетерпінням чекає зустрічі з президентом Фінляндії та прем'єр-міністром Швеції у четвер у Вашингтоні, щоб провести подальші консультації щодо їх заявок на членство у НАТО та європейської безпеки.

"НАТО гарантує безпеку одного мільярда людей у Європі та Північній Америці, об'єднаних нашою спільною відданістю демократичним принципам та нашим баченням миру та процвітання у Європі та у всьому світі. І моя відданість НАТО та статті 5 непорушна", - додав президент США.

Нагадаємо, в середу Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Про те, як змінить приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО безпекову ситуацію у Європі, які труднощі можливі у цьому процесі та що це змінює для України - у статті Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: