Прем’єр Грузії звинуватив опозицію у спробі зірвати надання країні статусу кандидата на членство у ЄС

Неділя, 22 травня 2022, 12:07

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що опозиція перешкодає тому, аби ЄС ухвалив позитивне рішення про статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу для Грузії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Новости-Грузия".

Гарібашвілі заявив, що представники опозиції особисто просять європейських політиків про те, щоб "позитивного рішення щодо Грузії не було", зазначивши, що дізнався про це під час візиту до Брюсселя цього тижня від "дуже відомих лідерів". 

"Таке шкідництво, таке вороже ставлення до власної країни - це просто злочин. Це роблять представники деструктивної, радикальної опозиції… Наші європейські колеги вражені. Вони [опозиція] поширюють дезінформацію і наклепницькі заяви", - заявив прем’єр. 

В уточненнях він сказав, що має на увазі не тільки партію Саакашвілі "Єдиний національний рух". 

Під час нещодавнього дводенного візиту до Брюсселя Гарібашвілі зустрівся з президентом Євроради Шарлем Мішелем, головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем та єврокомісаром з поілтики сусідства і розширення Олівером Варгеї. У пресслужбі прем’єра розповіли, що головними темами розмов були статус кандидата для Грузії та співпрація для реалізації угоди про асоціацію з ЄС. 

Нагадаємо, Грузія подала заявку на вступ до ЄС 3 березня, слідом за Україною. 

10 травня прем’єр передав главі представництва ЄС у Грузії другу частину опитувальника Єврокомісії для отримання кандидатського статусу на вступ до ЄС.

За інформацією ЗМІ, Єврокомісія надасть висновок щодо заявок України, Молдови та Грузії 8 червня або 15 червня. Червневий саміт Євроради відбудеться 23-24 червня. 

Україна завершила заповнення другої і фінальної частини опитувальника 9 травня. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що рішення щодо статусу кандидата для України є "тестом на щирість" і визначить майбутнє Європи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.