Кремль звинуватив Україну і Захід у створенні глобальної продовольчої кризи

Понеділок, 23 травня 2022, 14:00

Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що джерелом загрози світового голоду є не Росія, а введені проти неї санкції Заходу.

Про це, як пише "Європейська правда", Пєсков сказав на брифінгу у понеділок.

"Щодо морського способу транспортування, то ми говоримо, що це не ми є джерелом цієї проблеми, а за альтернативними маршрутами з нашого боку знову ж таки не ми є джерелами проблеми, які ведуть до загрози світового голоду. Джерелами цієї проблеми є ті, хто ввів санкції проти нас та самі санкції, які діють", - цитує Пєскова російське агентство "Интерфакс".

Він додав, що Росія не перешкоджає вивезенню зерна з України залізницею до Польщі. "Звідти ж, з того боку, йдуть ешелони зі зброєю. Ніхто їм не заважає вивозити на цих же ешелонах назад зерно туди", - заявив речник Кремля.

Він також сказав, що Росія та Україна завжди були досить надійними експортерами зерна, проте "дії України щодо замінування акваторії Азовського та Чорного морів призвели до того, що торгове судноплавство фактично неможливе, бо це небезпечно".

Пєсков коментував повідомлення про те, що, за даними ООН, зараз формується глобальна продовольча криза. Він заявив, у Росії "абсолютно згідні з цією точкою зору ООН".

Як відомо, країни Заходу солідарні у тому, що дії Росії, зокрема, блокада української морської акваторії, є причиною продовольчої кризи.

Країни Групи семи обговорюють між собою, як можливо розблокувати експорт зерна з України, а ЄС вже запропонував план підтримки експорту української сільськогосподарської продукції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.