Чому в україно-польських відносинах стався прорив

Аналітика коротко
Вівторок, 24 травня 2022, 10:27

22 травня президент Польщі Анджей Дуда виступив з промовою у Верховній раді.

Виступ Дуди показав, що обидві країни насправді знаходяться в історичному моменті переходу на якісно кращий рівень наших відносин, пише доктор історії та політичний аналітик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський у статті Чому візит Анджея Дуди до Києва став знаковим для відносин України та Польщі.

Ніщо краще не символізує завершення процесу відновлення довіри між поляками й українцями, як виступ президента Дуди – передвістя відбудови того, що Тарас Шевченко у вірші до поляків прямо назвав нашим "тихим раєм".

Що саме сказав президент Польщі – перший глава держави, запрошений під час війни промовити до депутатів Верховної ради?

У символічному плані це подяка українцям, названим героями, за "захист Європи від навали варварства та нового російського імперіалізму" – річ надзвичайно значуща і зворушлива.

У політичному вимірі важливою в промові була обіцянка непохитної боротьби Польщі – і особисто президента – за те, щоб Україна не стала жертвою політичного шантажу деяких багатих країн світу, які мовчки закликають Україну зробити територіальні поступки Росії в обмін на припинення війни.

Президент Дуда розцінив реалізацію такого сценарію як катастрофу для цінностей, які скріплюють Захід.

Також зроблено важливу заяву про те, що Польща робитиме усе, щоб Україна, яка так бажає членства в ЄС, отримала статус кандидата на вступ, а не якийсь ерзац.

Той, хто хоча б раз стикався з польсько-українським кордоном, безумовно, привітає оголошення наміру суттєвого спрощення його перетину, щоб він сполучав, а не розділював.

Нарешті, Польща офіційно підтримала плани на найвищому можливому рівні про будівництво швидкісної залізниці від Києва до Варшави. Адже технології дозволяють долати відстань між двома столицями не за 18 годин, а за кілька, як між Парижем і Марселем або Гамбургом та Мюнхеном, які знаходяться на такій самій відстані, як Варшава і Київ.

Символіку та поточну політику пов’язує оголошення наміру укласти новий польсько-український договір.

Він має закріпити якісно новий рівень польсько-української співпраці, а також спеціальні привілеї для польських громадян в Україні та України в Польщі.

Під час пресконференції президент Дуда висловив сподівання, що договір буде підписаний у січні 2023 року – до 160-ї річниці початку останнього спільного антиросійського повстання поляків, литовців, білорусів та українців.

Докладніше - у статті Лукаша Адамського Чому візит Анджея Дуди до Києва став знаковим для відносин України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: