Мін'юст запустив проєкт для збору інформації про злочини РФ для міждержавної заяви України в ЄСПЛ

Середа, 25 травня 2022, 20:04

Міністерство юстиції України запустило проєкт "Скажи правду" для збору та оброблення інформації про порушення прав людини Російською Федерацією притягнення до відповідальності у Європейському суді з прав людини.

Про це йдеться у заяві Мін'юсту, пише "Європейська правда".

Для того, щоб подати заявку – слід перейти на сайт https://humanrights.gov.ua; заповнити форму з інформацією про злочин, свідків та жертв; додати медіадокази та розказати якомога більше про те, що сталося.

Подані інциденти наразі опрацьовуються на предмет можливості використання інформації для підготовки міждержавної заяви України проти Росії у ЄСПЛ.

Повідомлення про такі порушення приймаються на Єдиному національному порталі зі збору фактів порушень прав людини РФ в Україні цілодобово.

"Наша кампанія "Скажи правду" має одну мету — притягнення РФ до відповідальності у Європейському суді з прав людини. Для цього нам потрібні докази, а саме – відео, фото та записи про порушення, вчинені загарбниками на нашій землі. Наш обов’язок – покарати агресора на судовому майданчику, доки ЗСУ захищають нас на передовій", – пояснила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Станом на 25 травня на порталі зафіксовано 554 інциденти, з яких 290 надійшло від громадян і 264 – від державних органів та приватних організацій.

Найбільша кількість поданих інцидентів стосується таких категорій порушень прав людини як знищення майна (124) і пошкодження майна (115).

Попри те, що Росію виключили із Ради Європи, ще кілька місяців проти неї можна подавати скарги в ЄСПЛ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.