Джонсон визнав провину за ковідні вечірки, але у відставку не піде

Середа, 25 травня 2022, 22:29

Прем’єр Британії Борис Джонсон сказав, що йому соромно і він приймає відповідальність, але відмовився піти з посади після того, як у середу оприлюднили офіційну доповідь з детальним описом серії незаконних закритих вечірок в офісі британського лідера на Даунінг-стріт.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Опозиційні політики та деякі члени його власної партії неодноразово закликали Джонсона піти у відставку через алкогольні зібрання, що порушували правила COVID-19.

"Мені соромно, і я засвоїв урок", – сказав Джонсон парламенту, заявивши, що не піде у відставку.

У звіті високопоставленого чиновника Сью Грей не звинувачується Джонсон, але туди включені фотографії та детальні відомості з більш ніж десятка зібрань.

Прем'єр відвідав деякі, зокрема вечірку на святкування свого 56-річчя 19 червня 2020 року, за що його оштрафували, але, за словами Грей, він не знав про неї заздалегідь. Дружина Джонсона Керрі та міністр фінансів Ріші Сунак також були оштрафовані за цю подію.

"Багато з цих подій не слід було допустити. Вище керівництво... повинно нести відповідальність за це", – сказала Грей.

Джонсон, який замовив звіт, сказав, що шокований деякими моментами вечірок, але відвідування заходів, які організовуються, щоб подякувати колегам, було частиною його роботи.

Проміжні висновки Грей були опубліковані в січні, але подробиці були приховані до кінця поліцейського розслідування, яке завершилося минулого тижня, коли було винесено 126 штрафів.

Опитування громадської думки YouGov показало, що 59% британців вважають, що Джонсон повинен піти у відставку після звіту, але лише 7% вважають, що він піде у відставку.

"Громадськість має право очікувати найвищих стандартів поведінки в таких місцях, і очевидно, що те, що сталося, стало провалом", – сказала Грей.

Вона навела численні приклади відсутності поваги та поганого ставлення до охоронців та прибиральників, яким довелося змивати червоне вино зі стін після однієї події.

Спочатку Джонсон заперечував порушення правил на Даунінг-стріт, і деякі законодавці кажуть, що його позиція є неспроможною, якщо буде виявлено, що він брехав парламенту.

У якості вибачення він сказав, що хоче "виправити свої свідчення", що жодні правила не були порушені. "Очевидно, що це було не так для деяких із тих зібрань після того, як я пішов", – сказав Джонсон парламенту.

Про скандал,ю який може коштувати Джонсону прем’єрської посади, читайте у статті  Проблеми у Бориса: чому британському прем'єру загрожує відставка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.