Як вихід із Світової організації торгівлі прискорить економічний крах РФ

Аналітика коротко
Четвер, 26 травня 2022, 10:00

В Росії триває обговорення щодо виходу зі Світової організації торгівлі (СОТ).

Попри пропагандистський ефект – ця організація ніколи не була популярною в Росії, – в уряді пручаються такому кроку, розуміючи його наслідки.

Можливий вихід з угод СОТ здатен суттєво прискорити процес розриву Росії зі світом – тепер і у сфері торгівлі. Однак навіть відмова від виходу з організації не зупинить його, пише партнер юрфірми "Ілляшев та Партнери", керівник практики міжнародної торгівлі Олена Омельченко у статті Напіввихід Росії: Москва прагне вийти із СОТ, але боїться цього кроку.

Розмови про неминучість виходу з СОТ розпочалися в Росії фактично відразу після початку війни проти України.

Вже у березні депутати партії "Справедливая Россия" внесли в парламент законопроєкт про вихід із СОТ, який був повернутий на доопрацювання через відсутність урядового висновку. Втім, тоді цей крок не викликав підтримки в уряді. Зокрема, в МЗС заявили, що вихід з організації є контрпродуктивним для країни та стане "подарунком для недругів". 

За три місяці війни настрої у РФ знову встигли змінитися. Тим більше, низка країн-членів СОТ заявили про призупинення своїх поступок в СОТ щодо Росії (ЄвроПравда раніше про це писала). 

17 травня Міністерство закордонних справ РФ підготувало перелік міжнародних угод, які потенційно парламент може денонсувати. Серед них були й угоди СОТ.

Щоправда, відразу після цього у РФ вирішили трохи знизити рівень напруги.

Навіть у російському уряді не приховують: вихід із СОТ відкине Росію на декілька десятків років назад, посилить її ізоляцію та суттєво послабить вплив як регіонального торгового партнера.

Додамо, що Росія не лише не зможе брати участь у формуванні глобальних правил торгівлі, але й прямуватиме до втрати статусу країни з ринковою економікою.

Крім того, Росія не зможе брати участь у багатосторонньому механізмі урегулювання торговельних спорів, в якому вона наразі є активним учасником.

Вихід з СОТ може призвести до втрати ринків навіть із лояльними до Росії торговими партнерами: Китаєм, Індією, країнами Південно-Східної Азії, Африки, Південної Америки.

А головне, що навіть збереження членства у СОТ не здатне розв'язати проблеми ізоляції російської економіки – це можливо лише із завершенням війни.

За великим рахунком економіка Росії вже приречена до стагнації, а російські експортери – до пошуку нових умов торгівлі незалежно від пропозицій російського уряду щодо стратегії подальшого членства в СОТ. 

Докладніше - у статті Олена Омельченко Напіввихід Росії: Москва прагне вийти із СОТ, але боїться цього кроку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.