США домовляються з Україною про обмеження для використання американської зброї - Reuters

Четвер, 26 травня 2022, 23:34

Вашингтон провів переговори з Києвом щодо небезпеки ескалації, яку можуть створити удари по території глибоко всередині РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це агентству Reuters повідомили американські військові та дипломати.

Закулісні обговорення, як зазначається, є надзвичайно делікатними й тому не афішуються. При цьому Сполучені Штати не накладають чітких географічних обмежень на використання Збройними силами України американської зброї.

Одночасно у Вашингтоні прагнуть "досягти спільного розуміння небезпеки ескалації".

"У нас є занепокоєння щодо ескалації, але ми все ще не хочемо встановлювати географічні обмеження чи занадто сильно зв’язувати руки (українцям)", – на умовах анонімності каже американський військовий.

Інший співрозмовник видання зазначає, що Вашингтон і Київ мають спільне розуміння щодо використання зброї, наданої Заходом. "Поки що ми були на одній сторінці у розумінні цього", – зазначив чиновник.

Співрозмовники Reuters кажуть, що адміністрація Байдена розглядає можливість передачі Києву ракетної системи високої мобільності M142 (HIMARS), яка може завдавати ударів на кількасот кілометрів.

Цьому активно намагається перешкодити РФ.

Нагадаємо, глава МЗС Росії Сергєй Лавров заявив, що постачання західними країнами Україні озброєнь, які здатні завдавати ударів по території РФ, стануть кроком до неприйнятної ескалації.

"Ми застерегли Захід найсерйознішим чином, що вони вже, по суті, ведуть проксі-війну з Російською Федерацією руками, тілами, мізками українських неонацистів, але це буде серйозним кроком до неприйнятної ескалації. Сподіваюся, що здорові уми на Заході, там таких ще трохи лишилося, розуміють це", - зазначив Лавров.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.