Один з російських олігархів частково "сховався" від санкцій, передавши активи дружині - Reuters

Субота, 28 травня 2022, 18:54

Російський олігарх Андрєй Мельниченко за день до набуття чинності європейськими санкціями передав дружині дружині свою власність у компанії-виробнику добрив "Еврохим" та вугільній компанії "СУЭК".

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на три анонімні джерела, пише "Європейська правда".    

Мельниченко у 2021 році отримав перше місце у рейтингу найбагатших росіян за версією Forbes, його статки оцінюють у 18 мільярдів доларів. З початком повномасштабної війни РФ проти України він потрапив під санкції ЄС, Британії та Швейцарії, але вони не поширюються на членів родини. 

Мельниченко 8 березня 2022 року відмовився від своїх акцій в обох компаніях, передавши їх дружині. До цієї дати він був фактичним власником через ланцюжок трастових фондів і корпорацій. За словами джерел, його дружина була "другим номером" серед бенефіціарних власників з 2006 року. 

10 березня, за день після оголошення санкцій ЄС, обидві компанії заявили, що їхній співзасновник пішов з керівних посад. "Еврохим", у якої є офіс у Швейцарії, заявила, що бенефіціарним власником стала Олександра Мельниченко і їй наразі належить 90% акцій. 

Відтак фінансові органи Швейцарії (SECO) прийшли до висновку, що обидві компанії можуть продовжувати діяльність як і раніше, оскільки Мельниченко більш напряму не є бенефіціарним власником, а санкції застосовувалися не проти компаній. У "СУЭК" та "Еврохим" заявили, що нібито до такого ж висновку прийшли регулятори у Британії та Німеччині, коментарі від них агентство ще не отримало. За словами одного зі співрозмовників, зараз обидві компанії на підставі зміни у структурі власності намагаються переконати своїх західних клієнтів, що з ними і далі можна мати справу. 

"Компанія і менджмент надали письмове запевнення, що у повному обсязі будуть виконувати санкційні обмеження, зокрема, що ніякі кошти та економічні ресурси не передаватимуться на користь підсанкційних осіб", - відповіли на запит агентства у SECO, зазначивши, що не поширили санкцій проти Мельниченка на дружину чи його колишні компанії, тому що вони не потрапили і під санкції Євросоюзу.

"Ми у цьому випадку зробили точно те саме, що і ЄС", - зазначив міністр економіки Гі Пармелін у телеефірі. Пармелін додав, що Швейцарія турбувалася з приводу того, що накладання санкцій на "Еврохим" на тлі глобального зростання цін на добрива може ще більше ускладнити ситуацію на сількогосподарському ринку. 

У Єврокомісії сказали, що не знають про те, що Мельниченко передав свої активи дружині. Раніше цього тижня ЄК опублікувала проєкт пропозицій щодо криміналізації спроб обходу санкцій, у тому числі шляхом передачі активів членам родини. 

Нагадаємо, у березні в Італії заарештували яхту Мельниченка вартістю 530 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.