Глава Євроради за конфіскацію заморожених активів росіян для відновлення України

Четвер, 5 травня 2022, 07:46

Президент Європейської ради Шарль Мішель виступає за конфіскацію активів росіян, які перебувають під санкціями, з метою подальшого використання для відновлення збитків, заподіяних Росією у війні, яку вона веде проти України.

Таку позицію, як пише "Європейська правда", він озвучив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Особисто я абсолютно переконаний, що вкрай важливо не тільки заморозити активи, але й уможливити їхню конфіскацію, зробити їх доступними для відновлення країни. Це моє особисте переконання", - заявив Мішель.

Водночас він констатував, пославшись на професійний досвід роботи юристом, що "юридичний рівень цього питання не такий простий". "У ЄС існує 27 правових систем, і в багатьох державах-членах ЄС для цього буде потрібно ухвалення рішення судом. Це важкий і тривалий процес", - зазначив президент Європейської ради.

У зв'язку з цим Мішель повідомив, що вже доручив юридичній службі Ради підготувати "деякі можливі ідеї, щоб знайти юридичне рішення відповідно до принципів верховенства права, яке б полегшило і уможливило конфіскацію активів людей, які перебувають під санкціями ЄС або іншими країнами світу".

"На мій погляд, це - питання справедливості, не лише заморозити активи, а й їх конфіскувати, щоб зробити ці гроші доступними для української влади... особливо для відновлення країни. Це - питання справедливості", - переконаний він.

Читайте також  Шарль Мішель: Україні потрібно надати важку зброю, це важливо і дуже терміново.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: