Орбан хоче п’ятирічної відстрочки для Угорщини на санкції ЄС проти нафти з РФ

П'ятниця, 6 травня 2022, 10:43

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що піврічного виключення з санкцій ЄС проти російської нафти недостатньо, потрібні 5 років.

Про це він сказав в ефірі Kossuth Radio, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Hirado.hu.

За словами Орбана, застосування нафтового ембарго до кінця 2023 року також не є відповіддю, оскільки в Угорщині доведеться перевести НПЗ на переробку інших видів нафти, що коштуватиме сотні мільярдів форинтів. "Єврокомісія просить нас реформувати нашу систему, а потім отримувати в цій системі нафту дорожчу, ніж ми зараз купуємо. Прийняття цієї пропозиції означатиме, що від моменту до моменту це буде коштувати 700 форинтів за бензин і 800 форинтів за дизельне паливо, а промислові підприємства будуть близькі до банкрутства", – додав прем’єр.

Нинішня пропозиція створює проблему і нічого не робить для її вирішення, що є неприйнятним для угорських інтересів, сказав Віктор Орбан.

За словами Віктора Орбана, трансформацію угорської енергетичної системи можна оцінити в близько тисячу мільярдів форинтів, і на це знадобиться щонайменше п’ять років, тому півтора року це замало.

"Варто подумати, чи є сенс такою дорогою вартістю робити трансформацію, яка спрацює лише через чотири-п’ять років"", – сказав Орбан.

Як повідомлялося, Орбан у листі до Єврокомісії назвав новий пакет санкцій проти РФ "історичною помилкою".

Як повідомлялося, президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Урсула фон дер Ляєн пояснила, що постачання сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

В уряді Угорщини заявили, що план Євросоюзу щодо повної заборони російської нафти незадовільний, оскільки загрожує енергетичній безпеці країни.

Словаччина також заявила, що наполягатиме на звільненні від ембарго на закупівлю російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти Росії. З пропозицією Єврокомісії також не згодна Чехія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.