У Чехії в червні представлять проєкт закону Магнітського для санкцій за порушення прав людини

Понеділок, 9 травня 2022, 14:06

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський представить у червні проєкт так званого закону Магнітського для більш ефективного забезпечення захисту прав людини.

Про це повідомляє Ceske Noviny, пише "Європейська правда".

Кабінет міністрів оголосив крайнім терміном для цього проєкту кінець 2023 року, але вторгнення Росії до України змусило уряд прискорити підготовку, заявив Липавський на сьогоднішній пресконференції.

"Це буде національний санкційний механізм проти людей, які порушують права людини, чинять терористичні акти. У законі буде й кіберзлочинність, а після російської агресії ми включили й акт державної агресії", – пояснив Липавський.

У разі ухвалення закону можна буде заморозити активи за рішенням уряду, і Чехія не залежатиме лише від санкцій, ухвалених Євросоюзом.

На запитання, чи може закон передбачати не лише заморожування, а й конфіскацію майна з метою компенсації Україні, він відповів, що цей механізм зараз обговорюється в уряді.

"Закони про санкції, як вони сформульовані стандартно, заморожують майно з якихось конкретних причин. Друга санкція — це обмеження в'їзду в країну, відмова у видачі візи конкретним особам чи організаціям, наприклад", — сказав Липавський.

Однак він згадав приклад Канади, в якій включення до списку санкцій означало, що майно може бути конфісковано як компенсацію за воєнні дії після певної юридичної процедури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: