Столтенберг анонсував переговори Туреччини, Фінляндії та Швеції щодо розширення НАТО

Середа, 1 червня 2022, 18:34

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії для обговорення вступу останніх до НАТО й застережень Анкари.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Столтенберг заявив у середу на пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Вашингтоні.

"Рішення Фінляндії та Швеції долучитися до НАТО є історичним і зміцнить наш Альянс. Ми повинні реагувати на безпекові занепокоєння всіх союзників, і я впевнений, що ми знайдемо спільне розв'язання питання. З цією метою я перебуваю в тісному контакті з президентом Туреччини Ердоганом і керівниками Фінляндії та Швеції. І я зберу високопосадовців цих трьох країн найближчими днями в Брюсселі", - зазначив генсек НАТО.

У травні Фінляндія та Швеція офіційно подали заявку на вступ до НАТО. Вони сподівалися, що це буде швидкий процес вступу. Але Туреччина, давній член альянсу, виступила проти членства Швеції і Фінляндії на тій підставі, що вони підтримують групи, які вона вважає терористами.

Туреччина опублікувала список своїх вимог для того, щоб дати свою згоду на членство Швеції та Фінляндії.

Усі 30 держав НАТО повинні дати свою згоду, перш ніж новий член може бути прийнятий і таким чином скористатися гарантією колективної безпеки.

При цьому 1 червня Ердоган заявив, що Туреччина ще не отримала жодних конкретних пропозицій щодо вирішення своїх занепокоєнь з приводу заявок Фінляндії та Швеції на членство в НАТО, проти яких виступає Анкара.

Детальніше про це - у статті: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.