У Британії показали рештки корабля, на якому понад 300 років тому ледь не втонув майбутній король

фото
П'ятниця, 10 червня 2022, 23:10

У Великій Британії в п’ятницю відкрили виставку з рештками корабля "The Gloucester", що затонув у 1682 році біля східного берега Англії – а майбутній король Яків ІІ, який був на борту, ледь зміг урятуватися з нього.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"The Gloucester" затонув після того, як зіштовхнувся з баром – вузькою смугою мілини вздовж суходолу. Яків ІІ, який на тоді був герцогом Йоркським, ледь зміг врятуватися і пізніше став королем Англії та Шотландії (під іменем Якова VII).

Рештки
Рештки "The Gloucester" біля берегів Англії
Фото: Norfolk Historic Shipwrecks

Рештки судна ще у 2007 році знайшли дослідники Університету Східної Англії, але весь цей час тримали це в таємниці, щоб попередити пошкодження артефактів – зокрема пляшки зі скляною печаткою сім’ї предків першого президента США Джорджа Вашингтона.

Також серед решток корабля знайшли навігаційне обладнання, особисті речі пасажирів, одяг і пляшки з вином. Вони, кажуть дослідники, дозволяють більше дізнатися про побут і життя Англії XVII століття.

Рештки
Рештки "The Gloucester" біля берегів Англії
Фото: Norfolk Historic Shipwrecks

"Оскільки корабель затонув швидко, ніхто нічого не забирав із собою", – говорить професорка історії культури Університету Східної Англії Клер Джовіт. Вона додає, що в аварії загинули, ймовірно, від 130 до 250 людей.

Як відомо, через шість років після аварії "The Gloucester" Якова ІІ було скинуто протестантом Вільгельмом Оранським під час так званої Славетної революції, яка продовжила укріплення конституційної монархії в Британії на противагу абсолютній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.