Між Норвегією та Ізраїлем – суперечка через маркування товарів із окупованого Західного Берега

Неділя, 12 червня 2022, 21:43

Ізраїль розкритикував рішення Норвегії щодо окремого маркування товарів, які були виготовлені в ізраїльських поселеннях на Західному Березі річки Йордан – окупованої Ізраїлем території.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на VG.

У п’ятницю міністерка внутрішніх справ Норвегії Аннікен Хуітфельдт заявила, що країна буде виконувати рішення Європейського суду з прав людини за 2019 рік, відповідно до якого товари з Західного Берега будуть мати відповідне маркування.

"Норвезькі споживачі мають право знати, чи виготовляються продукти, що продаються в Норвегії, в Ізраїлі чи в окупованій Ізраїлем території", – заявила Хуітфельдт.

Раніше товари із Західного Берега позначалися в Норвегії як ізраїльські, але тепер там буде вказано, що вони виготовлені на окупованій Ізраїлем території. Особливо це стосуватиметься вина, оливкової олії, фруктів та овочів, уточнили в норвезькому МЗС.

Хуітфельдт наголосила, що йдеться не про бойкот Ізраїлю, а про дотримання вимог міжнародного права та резолюцій ООН. Вона нагадала, що в деяких інших країнах уже діють аналогічні рішення – зокрема Данії, Швеції та Фінляндії.

Водночас рішення Норвегії означає скорочення географічного простору, на який поширюється угода про вільну торгівлю між Європейською асоціацією вільної торгівлі (куди входить Норвегія) та Ізраїлем.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю своєю чергою розкритикувало рішення Норвегії та заявило, що воно "не сприятиме ізраїльсько-палестинським відносинам і негативно вплине на двосторонні відносини Ізраїлю та Норвегії, як і доречності Норвегії в сприянні відносин між Ізраїлем та Палестиною".

Ізраїль окупував Західний Берег внаслідок Шестиденної війни 1967 року. На території він створив ізраїльські поселення, де за останніми даними живе близько 700 тисяч людей. ООН вважає ці поселення незаконними.

Водночас Норвегія очолює групу країн-донорів Палестинської Автономії, куди також входять Ізраїль, США, ЄС, Росія та ООН. Група збирається кілька разів на рік для надання міжнародної гуманітарної допомоги палестинцям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: