Міністри оборони Греції й Туреччини провели зустріч на тлі напруження у двосторонніх відносинах

Четвер, 16 червня 2022, 20:17

Міністри оборони Греції й Туреччини – Хулусі Акар та Нікос Панайотопулос – у четвер провели зустріч на полях міністеріалу НАТО для обговорення проблемних питань двосторонніх відносин.

Про це повідомили міністерства оборони Туреччини і Греції, пише "Європейська правда".

Зазначається, що сторони обговорили "важливість продовження діалогу для зменшення напруженості у відносинах" і домовились підтримувати канали зв’язку, зосереджуватися на "позитивному порядку денному і двосторонній та регіональній співпраці".

Про конкретні домовленості Анкари й Афін для вирішення протиріч не повідомлялося.

Нагадаємо, минулого року, після п’ятирічної перерви, дві країни-члени НАТО відновили переговори щодо вирішення своїх розбіжностей у Середземному морі та інших двосторонніх питань.

Переговори мало рухалися вперед, але вони стали для двох країн засобом висловити свої претензії, не вдаючись до потенційного збройного протистояння, як це відбувалося ще два роки тому.

Ситуація змінилась у травні цього року, коли Ердоган висловив своє невдоволення коментарями, зробленими прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом під час його поїздки до США.

Ердоган заявив, що Міцотакіс "більше не існує" для нього, звинувативши грецького лідера в спробі заблокувати продаж винищувачів F-16 до Туреччини під час візиту до США.

На початку червня Туреччина заявила, що більше не вестиме переговори на високому рівні з сусідньою Грецією, своєю багаторічною суперницею.

А пізніше Туреччина викликала посла Греції до міністерства закордонних справ, щоб висловити протест проти того, що, за її словами, Греція надає можливості для терористичних груп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.