Резиденція Санти у Фінляндії готова стати масштабним бомбосховищем у випадку війни

відео
Четвер, 2 червня 2022, 12:33

Тематичний парк Санта-Клауса в його "рідному місті" Рованіємі у засніженій Лапландії готовий дати прихисток тисячам людей у своєму бомбосховищі у разі потенційного нападу ворога на Фінляндію.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Reuters.

До різдвяної резиденції Санта Клауса у Рованіємі щороку приїздять тисячі людей. У її підземних коридорах розташовані поштове відділення Санти, школа ельфів, ремісничі майстерні та різдвяні ялинки. 

Проте основне призначення підземелля первинно було далеко не святковим, оскільки воно будувалось як бомбосховище, щоб на випадок бомбардування, хімічної або ядерної атаки і вмістити до 3600 людей.

У сховищі є кемпінгові ліжка, аптечки і навіть обладнання для копання тунелю назад на поверхню у разі обвалу конструкції. Вода подається з окремого джерела, хоча людям, які тут ховатимуться, потрібно буде приносити з собою їжу.

"У разі кризи жителі Рованіємі будуть тут захищені", - прокоментував 54-річний начальник служби безпеки Рованіємі Тапіо Хієтакангас.

Сховище Санти — лише одне із приблизно 50 тисяч, збудованих після того, як скандинавська країна пережила дві війни із Радянським Союзом під час Другої світової війни.

У мирний час ця велика мережа, що зазвичай вміщає басейни, спортивні центри або гаражі, стала частиною повсякденного життя по всій Фінляндії. Вони можуть бути перетворені в житло для приблизно 80% 5,5-мільйонного населення Фінляндії протягом кількох годин, якщо військові дії перекинуться через 1300-кілометровий фінсько-російський кордон або навіть у разі аварії на атомній електростанції в Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: