Країни Балтії просять ЄС про допомогу з підтримкою українців-біженців

Вівторок, 21 червня 2022, 13:47

Лідери Литви, Латвії та Естонії звернулися до керівництва ЄС з проханням допомогти з підтримкою українців, які через війну виїхали до їхніх країн.

Як пише "Європейська правда", про це повідомила пресслужба президента Литви Гітанаса Науседи.

Науседа разом з прем’єркою Естонії Каєю Каллас і прем’єром Латвії Криш’янісом Каріньшом звернулися до президента Євроради Шарля Мішеля і президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн зі спільним листом.  

Вони зазначають, що війна створила гуманітарні виклики не лише всередині України, але й для її сусідів, які приймають біженців, і найбільше навантаження припадає на безпосередніх сусідів України та країни Балтії. 

Лідери зазначають, що вже запропонований Єврокомісією механізм недостатній для балтійських держав, та просять створити новий фінансовий інструмент для отримання коштів з бюджету ЄС. 

"Потік людей і фінансові потреби для того, щоб приймати їх, щоденно зростають. Ці витрати зараз значною мірою покриваються з національних бюджетів. Нам потрібно розподілити цей фінансовий тягар, який наразі непропорційно лягає на національні бюджети тих країн, які прийняли найбільше людей. Для того, щоб забезпечити біженцям з України адекватну підтримку, потрібна солідарність ЄС", - зазначили вони. 

Кошти пропонують надавати тим країнам, на які виникло найбільше навантаження і кількість зареєстрованих біженців з України перевищує 1% власного населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.