Як Росія може помститися Литві за "блокаду" Калінінграда

Аналітика коротко
Середа, 22 червня 2022, 16:30

Росія знову погрожує – тепер Литві.

Причиною нового конфлікту стала заборона Вільнюсом транзиту підсанкційних товарів у Калінінградську область – російський анклав, достатися до якого можна або морем, або через Литву.

У Москві активно думають над тим, якою має бути відповідь, проте економічних важелів впливу на Литву в РФ майже не залишилося.

І це збільшує ризики того, що відповідь може виявитися силовою, навіть попри членство Литви у НАТО, пише редактор "Європейської правди" Юрій Панченко Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Заборона транзиту почала діяти 18 червня – і, як уточнюють у РФ, Вільнюс попередив про неї лише ввечері попереднього дня. При цьому якщо спочатку йшлося тільки про залізничний транзит, то згодом під заборону потрапив і автомобільний, уточнюють у відомстві Лаврова.

Російське МЗС передало тимчасовій повіреній у справах Литви Віргінії Умбрасене ноту в якій зазначено, що якщо найближчим часом вантажний транзит не буде відновлено в повному обсязі, то Росія залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів.

Річ у тім, що з 18 червня набула чинності заборона транзиту територією ЄС для продукції російської металургії – саме щодо неї і були запроваджені обмеження.

А вже з 10 липня перелік заборонених до транзиту товарів розшириться – додасться цемент, деревина, алкоголь та навіть ікра. А з 5 грудня під заборону потраплять ще й нафта та нафтопродукти – це може стати найбільш потужнім ударом як по РФ загалом, так і по Калінінградській області зокрема.

Таким чином, резюмують у Литві, про заплановані ЄС санкції в РФ напевно мали знати, а тому звинувачення явно є надуманими.

Литву підтримав і верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, заявивши, що "ніякої блокади немає".

Щоправда, один аргумент у РФ все ж є. Адже йдеться про блокування транзиту, який йде не в треті країни, а з одного регіону РФ в інший. А безперебійна робота транзиту до Калінінградської області, нагадують у РФ, гарантована російсько-литовською міжнародною угодою (коли їм вигідно, росіяни дуже поважають міжнародні угоди).

Зрештою, Боррель, підтримавши Литву, додав, що питання Калінінграда ще потребує уточнення. Схожу позицію зайняли й опозиційні литовські соціал-демократи, які вимагають парламентських слухань на тему цієї блокади.

Втім, як часто буває, РФ обрала шлях не дипломатичного врегулювання, а тиску та погроз.

За відсутності в РФ енергетичних інструментів тиску можна припускати й використання силових. Доходить до того, що Politico назвало Сувалкський коридор (територія вздовж литовсько-польського кордону, що створює коридор довжиною біля 70 км між Білоруссю та Калінінградською областю) "найнебезпечнішим місцем у світі".

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: