Албанія, Північна Македонія і Сербія все ж не будуть ігнорувати саміт ЄС-Західні Балкани

Середа, 22 червня 2022, 17:48

Лідери трьох балканських країн, що мають статус кандидатів на членство в ЄС – Александар Вучич, Еді Рама та Димітар Ковачевський – у середу оголосили, що візьмуть участь у саміті ЄС-Західні Балкани у четвер.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

"Після детальних і комплексних консультацій із партнерами та членами уряду лідери трьох країн вирішили разом прийти на саміт, узгодивши принципи, які будуть покладені в основу переговорів із численними чиновниками ЄС", – повідомили в канцелярії Вучича.

Там додали, що розглядають спільну участь у саміті як "ще один крок у боротьбі за прогрес трьох країн, а також чітким сигналом, що попри численні перешкоди ми продовжуємо робити конструктивний внесок на шляху до європейської інтеграції".

Інформацію підтвердили і прем’єри Албанії та Північної Македонії.

"Ми візьмемо участь у засіданні Європейської ради. Про нас багато нового не скажуть, але нас попросять дослухатись до ідеї нової європейської політичної спільноти, яку ми підтримуємо, щодо ініціативи "Відкриті Балкани", які розвивають дух Європи, і про нашу крадіжку в Болгарії, яка цей дух знищує", – написав Еді Рама у Twitter.

А Димітар Ковачевський у Facebook зазначив, що відсутність прогресу в євроінтеграції Албанії, Сербії та Північної Македонії на саміті означатиме підрив репутації ЄС на Балканах.

Нагадаємо, 23 червня у Брюсселі має відбутися зустріч лідерів ЄС і країн Західних Балкан, де буде обговорений прогрес на шляху вступу цих країн до ЄС.

На саміті мають бути присутні лідери Албанії, Північної Македонії, Сербії та Чорногорії, які мають статус кандидата на членство в ЄС, а також Боснії і Герцеговини та Косово, що претендують на статус кандидата.

Напередодні президент Сербії Александар Вучич заявив, що разом із лідерами Албанії та Північної Македонії обговорює, чи будуть вони брати участь у засіданні Європейської ради 23 червня.

Вочевидь, небажання брати участь у саміті ЄС було викликане їхнім повільним просуванням на шляху до членства в об’єднанні.

Серед чинників називають проблеми з корупцією, злочинністю і прийомом біженців у Сербії та Албанії. Ще одна причина – небажання Болгарії зняти вето на розблокування переговорів про вступ до ЄС Північної Македонії через історичні суперечки.

Водночас за кілька днів до того, як лідери ЄС обговорять розширення Євросоюзу на саміті, Болгарія дала надію на те, що її вето щодо початку переговорів про вступ Північної Македонії може бути знято.

У Єврокомісії стверджують, що можливість відкриття переговорів про членство з Північною Македонією повністю заблокована урядом Болгарії.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.