У Британії закликали позбутися купюр у 20 і 50 фунтів стерлінгів: вони чинні ще 100 днів

Четвер, 23 червня 2022, 13:47

Банк Англії у четвер заявив, що через 100 днів виведе з обігу паперові купюри номіналом 20 і 50 фунтів стерлінгів, тому закликав позбутися їх протягом цього часу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу установи.

Зазначається, що після 30 вересня купюри у 20 і 50 фунтів стерлінгів перестануть бути законним платіжним засобом. Їх можна здати в банк або на пошту і обміняти.

Замість паперових купюр в обіг будуть остаточно введені нові банкноти на полімері. Останньою минулого року випустили полімерову банкноту номіналом у 50 фунтів із портретом британського математика Алана Тьюринга.

Банк Англії зазначає, що в обігу досі перебувають уже застарілі паперові купюри загальною вартістю в понад шість мільярдів фунтів стерлінгів – а саме понад 300 мільйонів 20-фунтових банкнот і 160 мільйонів 50-фунтових.

Як пояснює головна касир Банку Англії Сара Джон, полімерні банкноти набагато важче підробити, ніж паперові, крім того, вони менше зношуються. Тому перехід на них є обов’язковим.

"Більшість паперових купюр уже вийшли з обігу, але значна їхня кількість усе ще перебуває в економіці, тому просимо вас перевірити, чи не лежать вони у вас удома", – закликала вона.

У червні з нагоди запуску нової банкноти номіналом 50 фунтів стерлінгів у Банку Англії вперше анонсували, що паперові купюри на суму 50 фунтів стерлінгів та 20 фунтів стерлінгів більше не прийматимуть у магазинах з жовтня наступного року, хоча поштові відділення все одно обмінюватимуть їх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.