Чому Угорщина, попри претензії, підтримує Україну на шляху її євроінтеграції

Аналітика коротко
Четвер, 23 червня 2022, 15:00

Цього тижня, напередодні вирішального засідання Європейської ради, в уряді Угорщини публічно заявили, що Віктор Орбан проголосує на ньому за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Здавалося б, саме зараз – дуже зручний момент для Будапешта, щоб заявити про всі ті претензії до України, які накопичилися в угорської сторони за останні роки, та спробувати щось "виторгувати". 

Про те, чому цього не сталося і що спонукало Будапешт дати "зелене світло" Україні, читайте в статті директора Інституту Центральноєвропейської стратегії Дмитра Тужанського Чому Угорщина не стала блокувати кандидатство України в ЄС: 5 аргументів Орбана.

Хоч у своїй критиці на адресу України останніх років Будапешт інколи не тільки погрожував вето щодо НАТО, а й згадував і євроінтеграцію, загалом позиція Угорщини щодо України в ЄС завжди була послідовною. 

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан має свою логіку, і ось на чому вона ґрунтується.

По-перше: Угорщина підтримує вступ України до ЄС, бо це дасть їй можливість вирішити екзистенційну проблему – знову об’єднати угорську націю, третина якої після закінчення Першої світової війни опинилася за межами рідної Угорщини. 

Друга причина – в кандидатських умовах для України Угорщина отримала, що хотіла, а саме 7-й пункт, який передбачає зміну законодавства щодо нацменшин. 

Третя причина: Угорщина не хоче мати безпосередній кордон з Росією. 

Ще один важливий момент – після того, як Німеччина, Франція та Італія сказали Україні "так", Угорщина просто не могла зробити інакше. 

По-п’яте: розширення ЄС – це для Орбана його світоглядне бачення розвитку ЄС як союзу націй, а не федеративних штатів. Угорський прем'єр виступає за те, аби Євросоюз розвивався по горизонталі, а не по вертикалі, тобто за рахунок розширення і додавання нових країн, а не через укріплення вертикальних структуру ЄС і зміни механізмів ухвалення рішень. 

Ні, Віктор Орбан раптово не став проукраїнським, більше того, не перестав бути проросійським.  

Сьогодні, як і завжди, він діє винятково у власних інтересах. Просто зараз ці інтереси збіглися з нашими.

І саме за цим принципом і варто вибудовувати українсько-угорські відносини.

Докладніше – у матеріалі Дмитра Тужанського Чому Угорщина не стала блокувати кандидатство України в ЄС: 5 аргументів Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.