Дефіцит газу може зашкодити експорту з Німеччини до інших країн Європи

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:59

Через скорочення поставок російського газу Німеччина взимку може опинитися перед непростим вибором: продовжувати постачати газ у європейські країни або залишити газ для громадян.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Euractiv.

Російський державний газовий гігант "Газпром" скоротив поставки через "Північний потік-1" до 40% від встановленої пропускної спроможності. 

Ремонт газопроводу запланований на липень і у Берліні та галузі побоюються, що після нього поставки через трубопровід можуть не відновитися взагалі.

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек заявив у четвер, що уникнути дефіциту газу "можна буде лише за умови, що ми не відправляємо газ із наших запасів до сусідніх європейських країн".

Якщо потоки через "Північний потік-1" залишаться на рівні 40%, а Німеччина збереже рівень свого експорту в європейські сусіди, країна зіткнеться з нестачею газу на початку лютого 2023 року, прогнозує федеральне мережеве агентство.

Якщо РФ взагалі не відновить поставки по "Північному потоку-1" та якщо експорт до країн ЄС продовжиться, ситуація буде ще гіршою - дефіцит газу почнеться в середині грудня.

З огляду на різк скорочені поставки газу з Росії, федеральний уряд Німеччини оголосив рівень тривоги в так званому плані на випадок надзвичайної ситуації з газом.

Уряд Німеччини також очікує значно більші рахунки за газ для споживачів з огляду на напружену ситуацію з газопостачанням. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.