Росія про саміт ЄС і кандидатство України: принесли ідеали в жертву експансії

П'ятниця, 24 червня 2022, 20:15

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що рішення саміту Європейського Союзу свідчать про продовження "активного геополітичного освоєння простору СНД" з метою стримування Москви.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву російського МЗС.

"Рішенням про надання Україні та Молдові статусу країн-кандидатів у члени Євросоюзу по суті підтвердив, що продовжує лінію на активне геополітичне освоєння простору СНД, його використання з метою стримування Росії", – вважають у відомстві.

Там також заявили, що Брюссель начебто "відсунув убік заради політичної кон’юнктури" свої критерії зближення з ЄС, які пред'являються до інших кандидатів – як-от верховенство права, боротьба з корупцією, незалежність судової системи, дотримання прав людини, захист національних меншин, свобода слова та розвиток ринкової економіки.

"Майбутнє "єдиної Європи", її "ідеали" демократії приносять у жертву завдання нестримній експансії ЄС, політичного та економічного закабалення сусідів. Про негативні наслідки такого кроку не замислюються, як свого часу не замислювалися на саміті НАТО в Бухаресті 2008 р., записуючи формулу про те, що "Грузія і Україна стануть членами Альянсу", – додають в МЗС РФ.

Лавров заявив, що ЄС і НАТО збирають коаліцію для війни з Росією

Воно стверджує, що ЄС шантажує держави-кандидати з тим, щоб вони приєдналися до "нелегітимної санкційної політики, незважаючи на національні пріоритети розвитку зовнішньої торгівлі та соціально-економічної сфери цих держав".

"Подібний агресивний підхід Євросоюзу явно несе у собі потенціал появи нових, глибших ліній розколу та криз у Європі загалом. Нічого спільного із реальними потребами мешканців України та країн ЄС така політика Брюсселя не має", – вважають росіяни.

Нагадаємо, в четвер лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Вони також домовилися продовжувати санкційний тиск на Росію і далі надавати Україні необхідну зброю.

Читайте також: Що чекає на Україну після рішення про статус кандидата та коли реально вступити до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.