До Латвії прибули іспанські військові із ЗРК

фото
Неділя, 26 червня 2022, 20:17

У межах посилення оборонних спроможностей Балтійського регіону після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Латвія прийняла військовослужбовців з Іспанії із зенітними ракетними комплексами NASAMS.

Про це в неділю заявило міністерство оборони Латвії, повідомляє "Європейська правда".

За словами латвійського міністра оборони Артіса Пабрікса, в країні почалося формування міжнародної бригади сил НАТО.

До Латвії прибули 85 військовослужбовців збройних сил Іспанії, які долучаться до 500 іспанських військових, що вже базуються в країні.

 
Фото: Міністерство оборони Латвії

Бойова група сил НАТО в Латвії наразі налічує близько 1700 солдатів із Албанії, Італії, Ісландії, Іспанії, Канади, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії та Чорногорії. Вона перебуває в країні на умовах ротації та займається підготовкою латвійських військовослужбовців і реагуванням на оперативні загрози.

Про розміщення NASAMS іспанських збройних сил у Латвії домовились глави міністерств оборони двох країн ще на початку березня.

 
Фото: Міністерство оборони Латвії

Як зазначив Артіс Пабрікс, NASAMS – це зенітний ракетний комплекс норвезького виробництва з радаром, ракетами та центром управління, здатний покривати радіус до 100 кілометрів. Його обслуговують до 100 людей.

"Система покриватиме не всю Латвію, а лише її частину, тож ми розмістимо її неподалік від Риги. Система переносна, тож ми можемо переміщати її з місця на місце. Вона також значно дешевша за американські ЗРК Patriot, бо не має ракет великої дальності", – зазначив глава Міноборони Латвії.

Нагадаємо, учасники саміту Бухарестської дев'ятки, що відбувся в Румунії, виступили за зміцнення присутності НАТО на східному фланзі Альянсу.

За даними ЗМІ, на саміті НАТО в Мадриді 28-30 червня члени Альянсу ухвалять рішення про рекордне з часів Холодної війни збільшення контингенту на сході та переосмислення відносин із Росією та Китаєм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.