Франція про спротив Туреччини щодо розширення НАТО: "Анкара хоче посилити Альянс чи вона проти нього?"

Неділя, 26 червня 2022, 21:49

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна закликала Туреччину "зробити свій вибір" щодо включення до НАТО Швеції та Фінляндії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Колонна заявила в інтерв’ю Le Journal du Dimanche.

"Туреччина – важливий член Північноатлантичного Альянсу. Зі свого боку, Фінляндія і Швеція зробили історичний вибір. Присутність їх обох у НАТО буде плюсом для нашої безпеки в Європі", – зауважила вона.

Глава французького МЗС додала, що Стокгольм і Гельсінкі "вжили кроків" для задоволення претензій Анкари.

"Головну роль відіграє генеральний секретар Альянсу, але і Туреччині потрібно зробити свій вибір з огляду на її обов’язки. Чи хоче вона посилити Альянс, чи вона проти нього? Що не може не привести до питання про її поведінку як члена НАТО", – заявила Колонна.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг націлений на те, щоб Фінляндія та Швеція вступили у військовий союз "найближчим часом", але попередив, що він "не може гарантувати" швидкий термін.

Туреччина намагається гальмувати процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, оскільки, вважає, що ці країни захищають "терористів". Такими вона вважає учасників Робочої партії Курдистану та руху Гюлена (FETÖ).

Детальніше про це - у статті: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.