НАТО про допомогу Україні та розворот у відносинах з РФ

коротко
Понеділок, 27 червня 2022, 16:36

Заступника генсека НАТО Мірчу Джоане цілком можна назвати "головним по Україні" в Альянсі, хоч це і не є його офіційним обов’язком.

Румунський дипломат, який на прикладі своєї країни у деталях відчуває особливості руху східноєвропейських держав до членства у НАТО, перебрав на себе значну частку спілкування з Києвом і найліпше пояснює процеси та рішення НАТО щодо нашої країни.

"Європейська правда" поспілкувалася з ним напередодні саміту Альянсу в Мадриді (28-30 червня), і саме ця зустріч на найвищому рівні стала головною темою розмови.

Інтерв’ю можна подивитися на нашому Youtube-каналі, або почитати на сайті в матеріалі Заступник генсека НАТО: Я чую в Україні критику на адресу Альянсу, і вона необґрунтована.

Про що говорив Мірча Джоане:

"Саміт у Мадриді буде одним з найбільш трансформаційних у історії НАТО. На ньому лідери схвалять стратегічну концепцію Альянсу та ухвалять рішення про посилення нашої присутності на Східному фланзі".

"Що стосується України, то на цьому саміті лідери поспілкуються із президентом Зеленським по відеозв’язку та затвердять новий пакет допомоги для України. Підкреслю, йдеться про допомогу саме з боку Альянсу.

Також я думаю, що лідери підтвердять зацікавленість у тому, щоб Україна мала змогу успішно захищатися, і у тому, щоб Україна перемогла у війні".

"Ми справді чуємо, що часом лунає критика на адресу НАТО. Але просто погляньте на підтримку, яку ми всі надаємо Україні, у комплексі…".

"Це спільна, скоординована допомога західних демократій, до якої входять і оборонна підтримка, і кібербезпека, і посилення вашої стійкості, і протидія дезінформації, і допомога вашій економічній стабільності, яка зараз під загрозою, і підтримка зусиль з розблокування Чорного моря. А ще – резервування коштів на відновлення України після війни".

"Коли ми узгодили такий розподіл задач – Альянс працює з нелетальними засобами, а союзники надають Україні військову підтримку, – це рішення було навмисне. НАТО – це організація, на якій зав’язані ризики, і ми маємо найретельніше уникати ескалації та можливості війни між Росією та НАТО, яка не піде на користь нікому".

За словами Мірчі Джоане, НАТО надає Україні паливо, засоби хімічного, біологічного та ядерного захисту, підтримку в кіберпросторі, боротьбу з дезінформацією, підтримку стійкості України.

"Звичайно, ми всі аплодуємо та неймовірно захоплюємося сміливістю ваших солдатів. Але один із компонентів їхнього успіху на полі бою – це те, що їх навчили веденню бою за стандартами НАТО!".

Щодо можливості вступу України в НАТО: 

"Від часів падіння Берлінського муру була послідовність: спершу держава вступає в НАТО, в потім йде її вступ до ЄС. 

Ми не знаємо наперед, чи буде те саме у випадку України, Молдови, для Боснії чи для Грузії, ми це ще побачимо, але справді є залежність між цими двома організаціями. Баланс між ними змінюється, яким він буде для вашої країни – ми будемо вирішувати разом з нашими українськими друзями".

Щодо розблокування українських портів: 

"Це дуже серйозна проблема і для самої України, і для світу, зокрема для держав Близького Сходу та Африки. Ми намагаємося знайти вихід у кількох вимірах… залучення військових потужностей НАТО не допоможе вирішенню ситуації. Навпаки, ми вважаємо, що це спричинить загострення".

Щодо розвитку ситуації на фронті:

"Війна зараз перебуває на дуже важливому етапі. Зараз це вже позиційна війна на виснаження, де обидві сторони несуть великі втрати. Росія вже втратила дуже багато солдатів та озброєння, але останнім часом почали суттєво зростати також втрати України. Водночас Україна є достатньо сильною, щоби з нашою допомогою стримувати напад та перемогти на полі бої".

Повне інтерв’ю - в матеріалі Заступник генсека НАТО: Я чую в Україні критику на адресу Альянсу, і вона необґрунтована. Відеоверсія інтерв’ю на нашому Youtube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: