Суд у Польщі постановив ліквідувати "зони, вільні від ЛГБТ"

Середа, 29 червня 2022, 10:03

Вищий польський апеляційний суд у вівторок постановив скасувати так звані "зони, вільні від ЛГБТ" у чотирьох муніципалітетах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Низка місцевих органів влади в Польщі ухвалили у 2019 році резолюції, якими оголосили себе вільними від "ідеології ЛГБТ".

"Зони, вільні від ЛГБТ", намагаються заборонити те, що місцева влада вважає пропагандою гомосексуалізму та інших сексуальних ідентичностей, особливо в школах.

Ці кроки поставили Польщу у конфлікт з Європейською комісією, яка заявила, що зони можуть порушувати законодавство ЄС щодо недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Після оскарження Уповноваженого з прав людини Польщі суди нижчої інстанції постановили, що дев’ять таких резолюцій мають бути скасовані.

Тоді прокуратура, ультраконсервативний аналітичний центр Ordo Iuris та залучені муніципалітети оскаржили ці вироки. У перших чотирьох справах у вівторок апеляції було відхилено.

"Сьогоднішнє рішення… – це велика перемога демократії, прав людини та поваги до людей", – заявила польська Кампанія проти гомофобії у дописі в соцмережі.

Міністр кабінету міністрів Міхал Войцек, член консервативної партії "Єдина Польща", розкритикував це рішення.

"Якщо депутати вирішують, що хочуть підтримувати наші традиції та ідентичність, це їхнє суверенне право. Ніхто не повинен обмежувати це", - сказав він.

Минулої п’ятниці в кампанії проти гомофобії заявили, що Єврокомісія ввела пункт у свою Угоду про партнерство з Польщею, який забороняє муніципалітетам із "зонами, вільними від ЛГБТ", отримувати кошти з бюджету ЄС на 2021-2027 роки.

Джерело в ЄС підтвердило, що муніципалітети, які приймають політику, яку блок вважає дискримінаційною, не отримають фінансування на інфраструктуру, екологію та деякі інші сфери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.