Президент Литви: у імперських амбіцій Росії немає меж

Середа, 29 червня 2022, 15:22

Президент Литви Гітанас Науседа на саміті НАТО заявив, що наступні кроки НАТО мають стримувати Росію, та що допомога Україні є необхідною, тому що у імперських амбіцій РФ немає меж.

Як пише "Європейська правда", його слова наводить LRT.

"Росія кинула виклик міжнародному порядку, який досі існував, тому безпековому середовищу, в якому ми жили десятиліттями, тож треба адаптуватися. Передусім, Росію потрібно визначити довгостроковою загрозою для НАТО і задіяти увесь потенціал колективної оборони… Апетити для відновлення імперії - безмежні", - заявив Гітанас Науседа.

Він зазначив, що серед членів НАТО найбільш гостро питання стоїть для країн Балтії, тому що для них є загрозою не лише Росія, а й Білорусь. 

За його словами, для належного стримування РФ чисельність розміщених у Литві військовослужбовців має бути на рівні бригади, і не можна, щоб країна залежала від зобов’язання союзників перекинути сили після початку конфлікту. 

Гітанас Науседа наголосив на необхідності особливо подбати про захист так званого Сувалкського коридору (між основною територією РФ і Калінінградською областю) через потенційну загрозу, що Росія з Білоруссю займуть його і заблокують прохід союзників на допомогу державам Балтії. 

Нагадаємо, президент США Джо Байден на полях саміту НАТО оголосив про суттєве посилення американської присутності у Європі у зв’язку з російською загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.