Кулеба: НАТО досі не зробив жесту на користь прийняття України

Середа, 29 червня 2022, 16:30

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не відкинув можливості приєднання України до НАТО, але зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Альянс не зробив відповідних кроків.

Про це Кулеба заявив в інтерв’ю RFI, повідомляє "Європейська правда".

"Членство в НАТО закріплене в українській Конституції. По-друге, НАТО показало, що є найбільш ефективним механізмом безпеки на європейському просторі", – зазначив міністр.

Він додав, що для України, щоб приєднатися до НАТО, самого бажання буде недостатньо – потрібно, щоб Альянс також хотів цього.

Глава МЗС Іспанії: питання вступу України до НАТО зараз не постає

"Ми нещодавно бачили на прикладі членства в Європейському Союзі, що було ухвалене історичне рішення. Але що стосується НАТО, то з початку війни Організація не зробила жесту на користь включення (України)", – сказав Кулеба.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уникнув відповіді на запитання, чи може вступити Україна до Альянсу за пришвидшеною процедурою без отримання ПДЧ за прикладом Фінляндії та Швеції.

Як повідомлялося, під час виступу на саміті НАТО в середу Володимир Зеленський окремо розкритикував політику "відкритих дверей" НАТО і наголосив, що потрібно позбутись "сірої зони" між НАТО та РФ.

"Політика відкритих дверей НАТО не повинна нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли підходиш – турнікети закриваються, поки не заплатиш. Хіба Україна ще не достатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи і всієї цивілізації досі недостатній? Так що ж ще потрібно?" - сказав президент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.