Столтенберг: відносини НАТО з Росією – найгірші з часів "холодної війни"

Середа, 29 червня 2022, 20:30

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що відповідальність за руйнування відносин Альянсу і Росії лежить саме на російській стороні.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це Столтенберг заявив під час пресконференції у середу за підсумками саміту НАТО в Мадриді.

"НАТО прагнула кращих відносин із Росією. Ми створили Раду Росія-НАТО, ухвалили Основоположний акт, запросили Росію до участі в багатьох різних програмах, і в нашій останній Стратегічній концепції 2010 року ми взагалі погодилися, що Росія – це стратегічний партнер", – нагадав він.

Генсек НАТО наголосив, що саме Росія відвернулася від спроб розвинути партнерство, довіру і тіснішу співпрацю з Альянсом.

"І зробила це, використавши збройну силу проти Грузії у 2008 році, анексувавши Крим у 2014 році і застосувавши силу на сході України з того часу. Війна в Україні не почалася у лютому 2022 року – віна почалася у 2014 році. Цей рік – це ескалація війни, яка вже була тривалий час. І це унеможливило для нас те партнерство, над яким ми так довго працювали", – додав він.

"Тож так, наші відносини з Росією зараз найгірші з кінця "холодної війни", і немає сумнівів, що відповідальність за це – на Росії", – наголосив Столтенберг.

Він підкреслив, що Альянс відкритий до співпраці з країнами, які не завжди поділяють його позиції.

"Але в той же час ми не можемо бути наївні у відносинах із РФ. Вони використовують силу. Путін намагається встановити сфери впливу, контролювати своїх сусідів, і нам потрібно надавати підтримку партнерів, на які напала Росія, водночас забезпечуючи відсутність військових ризиків з боку РФ для наших країн-членів", – підсумував він.

Нагадаємо, нова Стратегічна концепція НАТО офіційно змінила статус Росії у відносинах з Альянсом та визначає РФ найсерйознішою і безпосередньою загрозою для безпеки союзників.

Читайте також: Сім загроз та дві України: що прописав НАТО у новій стратегічній концепції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.