Стефанішина про кандидатський статус України на членство в ЄС: Ми не будемо грати в “ігри обіцянок”

П'ятниця, 3 червня 2022, 12:10

Віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що ЄС має твердо гарантувати надання Україні статусу кандидата на членство в союзі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Стефанішина заявила на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC у Братиславі.

"Ми хочемо розвести обговорення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС з ширшим обговоренням про розширення ЄС", - зазначила вона.

Віцепрем’єрка наголосила, що Україна готова долучитися до обговорення майбутнього ЄС, як це раніше пропонував президент Франції Еммануель Макрон.

"Але ми повинні впевнитися, і всі розуміють, що Україна не буде грати в "ігри обіцянок та двозначностей", як було раніше - від Будапешта до Бухареста, від обіцянок Будапештського меморандуму про відмову від ядерної зброї до обіцянки, що Україна стане членом НАТО. І невиконання подібних обіцянок призвело до трьох світових війн, дві з яких відбувалися або відбуваються на українській території", - наголосила вона.

На думку Стефанішиної, ЄС має чітко зафіксувати, що надасть Україні статус кандидата на членство, про що оголосив під час засідання Європейської ради у березні.

"І як уже говорив президент (Володимир Зеленський), не лише Україна повинна вжити певних заходів - на певні кроки також має піти і ЄС. Бо одного дня настане вікно можливостей, коли режим у Росії зміниться, і ми всі прагнутимемо знайти відповідь на питання: яке місце ми запропонуємо Росії? І якщо Україні нині буде чітко гарантоване місце в ЄС, це і буде частиною відповіді", - вважає вона.

Раніше в українському МЗС заявили, що Україна розраховує отримати статус кандидата на членство у ЄС уже цього року та заручитися підтримкою Франції на шляху до вступу в Євросоюз

Читайте також: Як зберегти віру в ЄС і дати поштовх реформам. Спільне звернення українських організацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: