Комісія ООН прибуде в Україну для розслідування воєнних злочинів РФ

П'ятниця, 3 червня 2022, 15:40

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні здійснить свою першу місію до країни з 7 до 16 червня.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", заявили в Раді ООН з прав людини у п’ятницю.

Члени Комісії планують відвідати декілька міст в Україні, зокрема Львів, Київ, Харків та Суми, щоб отримати інформацію з перших вуст про ймовірні порушення та утиски прав людини й порушення міжнародного гуманітарного права, а також зустрітися з жертвами й свідками воєнних злочинів та внутрішньо переміщеними особами.

Також заплановані зустрічі комісарів ООН із представниками українського уряду, громадянського суспільства й агентств Організації щодо ситуації в країні.

У березні Рада ООН з прав людини переважною більшістю голосів проголосувала за резолюцію, яка засуджує порушення прав людини під час воєнних дій Росії в Україні та створює комісію з їхнього розслідування.

У травні Рада проголосувала за початок розслідування імовірних порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами на звільнених  територіях України.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії проти України з боку Російської Федерації.

Читайте також: 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди,

а також Найбільший злочин росіян. Чому доведення геноциду в Україні здатне змінити світ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.