Перша представниця уряду Німеччини приїхала в Одесу з початку війни

Вівторок, 7 червня 2022, 08:36

Державна міністерка Німеччини з питань культури та ЗМІ Клаудія Рот у понеділок прибула до Одеси з дводенним візитом.

Про це пише DW, повідомляє "Європейська правда".

Клаудія Рот - перша представниця уряду Німеччини, яка відвідала це портове місто з початку повномасштабної війни Росії проти України. Вона перебуває в Одесі на запрошення міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

"В Одесі видно, що означає, коли культура свідомо знищується", - сказала Рот.

На її думку, знищення мистецтва та культури також є зброєю. "Війна проти культури - це також війна проти демократії.  Коли культура знищена, демократія більше не має голосу", - додала вона.

У рамках візиту передбачено її зустрічі з головою Одеської обласної військової адміністрації Максимом Марченком і мером міста Геннадієм Трухановим. Держміністерка також має відвідати Одеську кіностудію, Одеську державну філармонію, Одеський національний академічний театр опери та балету та Одеську національну наукову бібліотеку.

Клаудія Рот раніше вже неодноразово виступала на захист українських митців, які знайшли притулок у Німеччині, а також на підтримку українських культурних установ.

Ще 21 березня стало відомо, що уряд Німеччини створив мережу інституцій, націлену на захист культурних цінностей в Україні. Як пояснила Клаудія Рот, ініціатива спрямована на збір, координацію та міжнародне поширення інформації про загрози культурі, а також про потребу у допомозі та пропозиціях її надання.

За словами Рот, українські культурні цінності перебувають під загрозою знищення, а разом із ними й культурна спадщина Європи. Центральним органом мережі стане Німецький Національний Комітет Міжнародної ради музеїв (ICOM). Серед організацій, що з нею співпрацюють - Німецька національна бібліотека, Федеральний архів і Німецька комісія ЮНЕСКО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.