Глава Єврокомісії: Їжа стала частиною російського "арсеналу терору"

Середа, 8 червня 2022, 17:39

Їжа стала частиною "арсеналу терору" Росії, тому необхідно терміново розблокувати українські порти.

Про це заявила у середу голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу у Європарламенті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

"Це холодна, безсердечна та продумана облога Путіна деяких із найуразливіших країн та людей. І тому тепер, шановні члени Європарламенту, їжа стала частиною кремлівського арсеналу терору, і ми не можемо цього толерувати", - сказала фон дер Ляєн.

Санкції ЄС проти Росії не стосуються основних продуктів харчування, наголосила глава Єврокомісії.

"Вони не впливають на торгівлю зерном чи іншими продуктами харчування між Росією та третіми країнами. Зокрема, портове ембарго повністю звільняє сільськогосподарські товари", - додала вона, наголосивши на необхідності протидії російській "дезінформації" про продовольчу кризу.

Її виступ прозвучав у середу у той час, коли міністри закордонних справ Росії та Туреччини провели в Анкарі зустрічі для обговорення питань, пов'язаних із експортом зерна з України.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо попередив, що російська блокада українських портів перешкоджає експорту пшениці і може призвести до загибелі "мільйонів" людей.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.