Глава МЗС Латвії: у новій стратегії НАТО Росію назвали тим, чим вона є

П'ятниця, 1 липня 2022, 07:24

У новій стратегії НАТО Росія названа тим, чим вона є - загрозою миру та безпеці.

Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс, повідомляє "Європейська правда", з посиланням на Delfi.

Політик зазначив, що в новій стратегії, ухваленій під час саміту, згадується і Китай, про який альянс досі не говорив, а тепер це сталося.

Міністр сказав, що це був один із найбільших самітів в історії альянсу з кінця 1990-х — початку 2000-х років, коли вирішувалося питання про розширення блоку.

"Чудово розуміючи, що ситуація з безпекою може змінитися, ми все ж таки сподівалися, що НАТО не доведеться так сильно змінювати свою стратегію і тактику, як це відбувається зараз, з урахуванням російського вторгнення в Україну", - сказав міністр закордонних справ Латвії.

Він зазначив, що під час саміту НАТО було ухвалено кілька важливих рішень. За словами міністра, вперше з моменту закінчення холодної війни ухвалено рішення, що так звані сили високої бойової готовності складатимуться із 300 тисяч військовослужбовців. Частина цих солдатів перебуватиме у своїй країні, але за необхідності їх швидко перекинуть на східний чи південний фланг НАТО.

Також під час саміту було ухвалено рішення про створення Інноваційного фонду НАТО, в якому бере участь і Латвія. У четвер вранці 23 держави, які входять до складу НАТО, підписали декларацію про наміри співробітництва у сфері оборони. За словами Ринкевичса, альянс розуміє, що не повинен втрачати свою технологічну та військову перевагу.

"Альянс розуміє, що необхідно вкладатися у військову промисловість. Ми багато в чому повертаємося до того, що колись було основним завданням — нам потрібно робити більше зброї та боєприпасів, щоб не лише допомагати Україні, а й озброювати себе", — сказав політик.

Читайте також Сім загроз та дві України: що прописав НАТО у новій стратегічній концепції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.