Туреччина заблокувала сайти DW та "Голосу Америки" через "відсутність ліцензії"

П'ятниця, 1 липня 2022, 16:23

Суд в Анкарі в четвер ухвалив рішення про блокування всіх мовних версій сайтів німецької медіакомпанії Deutsche Welle та американського іномовлення "Голос Америки", оскільки вони відмовилися подавати заявки на отримання ліцензії на мовлення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяви DW і "Голосу Америки".

У 2019 році у Туреччині набув чинності так званий закон про медіа, який зобов’язував іноземні мовники звертатися до Вищої ради з питань радіо і телебачення (RTÜK) для отримання ліцензії на діяльність.

Критики закону вказували, що цей захід може означати перешкоджання роботі іноземних журналістів, адже RTÜK має фактичні повноваження регулювати весь онлайновий контент. DW і "Голос Америки" заявили, що не подаватимуться на ліцензію.

Зокрема DW у листуванні з турецьким регулятором пояснило, що це "дозволило би турецькому уряду цензурувати редакційний контент" і було би "неприйнятним для незалежного ЗМІ". Але суд Анкари не взяв ці аргументи до уваги.

Німецька компанія заявила, що буде оскаржувати рішення суду. Натомість "Голос Америки" сказав, що "зробить усе, щоб гарантувати доступ своєї турецькомовної аудиторії до вільного й відкритого інтернету всіма наявними методами".

Зазначимо, що в останньому Індексі свободи преси Туреччина посідає 149-те місце зі 180-ти. Міжнародна організація "Репортери без кордонів" зазначає, що в країні "зростає авторитаризм, який кидає виклик плюралізму ЗМІ, використовуються всі доступні засоби для підриву критиків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.