Україна просить про спеціальне засідання ОБСЄ через ракетні удари РФ

П'ятниця, 1 липня 2022, 19:28

Українська сторона звернулася до Польщі, яка головує в ОБСЄ, з проханням скликати спеціальне засідання Постійної ради для обговорення ракетних атак Росії проти України.

Як передає "Європейська правда", про це в коментарі "Укрінформу" повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"У зв’язку з черговою ракетною атакою РФ на цивільні об’єкти в Одеській області Постпредство України звернулося до Польського головування з ініціативою про скликання спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ для обговорення ракетних атак проти України", – сказав він.

Дипломат наголосив, що обстрілами цивільних об’єктів Росія не тільки грубо порушує міжнародне гуманітарне право, а й має на меті насамперед тероризувати населення: "Важливо, щоб Пострада зосередилася саме на цій ракетній проблемі".

"Ракетні атаки доводять, що нам потрібна серйозна дискусія про європейську та глобальну безпеку. Але перебудова системи безпеки в Європі має виходити з необхідності визнання, що стара мантра "без Росії не може бути миру в Європі" була хибною.

Під час ракетного удару РФ по Одещині постраждав дитячий реабілітаційний центр Молдови

Нинішня реальність доводить, що миру в Європі не може бути з такою агресивною Росією. Фактично Росія втратила і моральне, і геополітичне право на те місце, яке вона незаслужено прагне займати в європейській безпеці і чим вона активно зловживає", – зазначив глава української місії в ОБСЄ.

Як повідомлялося, внаслідок російського ракетного удару 1 липня у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині загинула 21 людина, серед яких одна дитина.

В останні дні Росія посилила ракетні обстріли цивільної інфраструктури України. Були зафіксовані обстріли Києва, Миколаєва, Кременчука, Очакова, Дніпра, Лисичанська тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.