Прем’єр Греції обурився через карту, на якій грецькі острови зображені турецькими

фото
Понеділок, 11 липня 2022, 17:58

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана уточнити, чи відповідає офіційній політиці Туреччини карта, яку продемонстрував союзник Ердогана, де кілька великих населених грецьких островів позначені як турецькі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

"Уважно подивіться на цю картку. Крит, Родос, Лесбос, Хіос, Самос - усе поглинено Туреччиною", - написав прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс у Twitter, додавши фото Девлета Бахчелі, лідера націоналістичної партії, яка є союзницею Ердогана.

На карті Крит, найбільший острів Греції, і всі східні грецькі острови Егейського моря позначені як турецькі.

"Лихоманка екстремістів чи офіційна політика Туреччини? Чергова провокація чи справжня мета? Президент Ердоган повинен чітко висловити свою позицію щодо останніх витівок свого молодшого партнера по коаліції", - написав Міцотакіс у Twitter.

Карта - подарунок Бахчелі від ультранаціоналістичного гурту "Сірі вовки". Це молодіжна організація, пов'язана з Партією націоналістичного руху Бахчелі.

Глава "Сірих вовків" Ахмет Їгіт Йилдирим опублікував у Twitter фото з Бахчелі та карту в неділю, заявивши, що прагне "показати кордон національній свідомості наших островів, де сотні років майорів славетний турецький прапор, але які були узурповані Грецією".

Греція та Туреччина десятиліттями сперечалися з низки питань, включаючи суперечки про права на розвідку газу в Егейському морі та суверенітет безлюдних острівців. За останні пів століття двоє сусідів тричі опинялися на межі війни.

У липні Ердоган заявив, що зустріч з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом неможлива, доки той не "візьме себе в руки".

Ердоган також заявляв, що Міцотакіс "більше не існує" для нього, звинувативши грецького лідера в спробі заблокувати продаж винищувачів F-16 до Туреччини під час візиту до США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: