Чому в Болгарії починається політична криза, що вигідна "друзям Путіна"

Аналітика коротко
Вівторок, 12 липня 2022, 14:35

22 червня з ініціативи опозиційної партії експрем’єра Болгарії Бойко Борисова ГЕРБ та за підтримки донедавна коаліційної партії "Є такий народ" (ЄТН) популіста Славі Трифонова уряд Кирила Петкова отримав вотум недовіри у парламенті.

Партія Петкова "Продовжуємо зміни", хоч і отримала мандат на формування нової коаліції від болгарського президента Румена Радева, сформувати її не спромоглася.

Болгарія знову впевнено рухається в бік глибокої політичної кризи та, можливо, дострокових парламентських виборів. І ця криза грає на руку в першу чергу проросійським силам, йдеться у статті експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергія Герасимчука Болгарія дає шанс "друзям Путіна": куди заведе країну нова політична криза.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков сподівається, що збережеться тренд на посилення його політичної сили. І це справді так, після певного спаду позиції "Продовжуємо зміни" і справді покращуються.

Однак сценарій із достроковими виборами все ж містить у собі ризики як для самого Петкова, так і для демократичного розвитку Болгарії. Понад те, ці ризики можуть позначитися і на регіональному рівні та нарівні ЄС у цілому.

Відтак елемент невизначеності та "політичної лотереї" перетворює сценарій з достроковими виборами на гру "ва-банк".

В умовах такої високої невизначеності та непередбачуваності у прогнозах, а також на тлі того, що майже 60% болгарських виборців кажуть, що стомилися від виборів, частина політикуму зацікавлена у збереженні нинішнього парламенту. І варіант, як цього досягти, існує.

Після оголошення уряду вотуму недовіри президент дав партії Петкова шанс на переформатування коаліції, який було провалено.

Наступним такий шанс отримав Бойко Борисов – як лідер другою за кількістю політичної сили у парламенті. Щоправда, той одразу заявив, що поверне мандат на формування коаліції, не починаючи переговори.

Лишається третій шанс. І тут президент може вже на свій розсуд обрати партію, якій доручити третю й останню спробу сформувати нову коаліцію й уряд.

У Болгарії подейкують, що якщо мандат передадуть Демократичній партії, то шанси на формування нової коаліції нинішнім складом парламенту зростуть.

Звісно, Петкову доведеться поступитися прем’єрською амбіцією – ймовірним кандидатом у прем’єри за такого розкладу називають радше колишнього спікера Ніколу Мінчева. Проте цей варіант дозволить Болгарії вберегтися від суттєвих політичних катаклізмів.

Натомість, якщо президент дасть третій шанс на формування коаліції ЄТН чи БСП, то дострокових виборів, мабуть, не уникнути.

Відтак нині від рішення Румена Радева та розважливості експартнерів по коаліції залежить, яким шляхом піде Болгарія далі.

Якщо на перший план вийдуть політичні амбіції, азарт та екзальтація, то Болгарія піде на дострокові вибори вже восени, а після них отримає ще більш політично-строкатий та малоспроможний парламент. 

Докладніше - у матеріалі Сергія Герасимчука Болгарія дає шанс "друзям Путіна": куди заведе країну нова політична криза.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.