Як Банкова підставляє Байдена напередодні виборів

Аналітика коротко
Середа, 13 липня 2022, 15:00

Головною темою для дискусій в Україні у питаннях, що стосуються відносин із США, нині безумовно є заяви та дії конгресвумен Вікторії Спартц.

Ці заяви, посилені контроверсійним інтерв’ю Спартц, викликали серед українців діаметрально протилежну реакцію та загалом бурю емоцій. Але біда в тому, що за цими емоціями в тіні залишається головне – сигнали, які пролунали від Спартц. А вони більш ніж варті уваги.

Адже "українська проблема" вже починає формувати порядок денний виборів-2022 у США.

Питання зараз лише у тому, чи стане допомога США Україні головним приводом для боротьби опонентів Байдена з його партією. Цей сценарій, за яким Україна знову опиниться між двох вогнів американської політики, є реальним і він нестиме шалені ризики – а отже, йому необхідно будь-що запобігти.

А для цього, як не парадоксально, Банковій доведеться виконати частину вимог, що лунають від Вікторії Спартц, йдеться у статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка САП і не лише: що із заяв конгресвумен Спартц має почути Київ, попри конфлікт із нею.

8 листопада 2022 року в США відбудуться проміжні вибори: американці оберуть повністю новий склад Палати представників та третину складу Сенату.

Для України вибори-2022 можуть мати вирішальне значення. Адже військова підтримка нашої держави відбувається не лише волею президента Байдена. Ключовою є також роль Конгресу, який схвалює усі бюджетні асигнування для допомоги Україні.

Зараз контроль за обома палатами зберігають демократи, тобто однопартійці Байдена. Але після виборів-2022, за прогнозами, президент втратить більшість як мінімум у одній, а швидше за все, в обох палатах Конгресу.

Так розпочнуться два складних роки президентства Байдена. Його влада як президента буде суттєво обмежена, бо він не зможе провести жоден закон без згоди опозиції.

Хоча боротьба проти нападу РФ має в США двопартійну підтримку, під час та внаслідок передвиборчих баталій може змінитися сама процедура допомоги Україні. Саме такі пропозиції зараз лунають – у тому числі про них попереджає Вікторія Спартц.

В Україні найбільшу увагу природно привернули ті вимоги та звинувачення конгресвумен, що важливі саме для української аудиторії, як-от про призначення очільника САП чи про неприпустимість перебування на посаді скандально відомого заступника глави ОПУ Олега Татарова (це було, серед іншого, у першому листі Спартц).

Проте, для неї головним є не САП та Татаров, а нагляд за американською військовою допомогою.

Конкретної схеми нагляду за постачаннями зброї Спартц не називає, але підкреслює: США не знають, що відбувається зі зброєю після того, як та перетинає український кордон.

Джерела ЄП кажуть, що між Києвом і Вашингтоном (та іншими західними партнерами) є діалог про те, яке звітування було би прийнятним для усіх. Тобто питання справді існує.

Вікторія Спартц також попереджає, що це може призвести навіть до гальмування допомоги Україні, якщо Конгрес вирішить запровадити додаткові контрольні механізми. І ось це – серйозний виклик.

Києву треба вибудувати контрзахист від звинувачень у нецільовому витрачанні та дати адміністрації Байдена аргументи, які б доводили: кошти американського бюджету реально працюють. І адміністрація США може бути впевнена у їхній ефективності навіть за умов, коли сама через війну контролювати це не може.

Подейкують, в уряді вже є проєкт постанови, що запроваджує узгоджену з Вашингтоном і безпечну для військових електронну систему, тож якщо так – то його треба нарешті ухвалити.

А також щоб кожен американський проукраїнський політик (а таких там, на щастя, більшість!) міг сказати, що Київ поліпшує контроль також за невійськовою, у тому числі фінансовою допомогою.

Тут рецепт Банковій відомий ще краще. У США викликає розпач те, що відбувається з конкурсом на голову САП, через який зникає віра також у те, що Київ планує чесно обрати голову НАБУ. І все це доповнюється суперечливими сигналами щодо судової реформи. 

Але ситуація з САП – в основі всього. Без завершення цього конкурсу всі інші дії Києва будуть позбавлені довіри. Продовженням бездіяльності Банкова підставляється під критику і до того ж створює вбивчу "вилку" для Байдена.

Докладніше - у матеріалі Сергія Сидоренка САП і не лише: що із заяв конгресвумен Спартц має почути Київ, попри конфлікт із нею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.