ЄС контролює використання зброї, яку надсилає в Україну – Єврокомісія

Середа, 13 липня 2022, 19:59

Механізм моніторингу за країнами-членами ЄС, які постачають Україні військове обладнання, відповідає міжнародним нормам, а українська сторона зобов'язалася не передавати його більше нікому, крім власних Збройних Сил.

Про це в середу заявив представник Європейської комісії Петер Стано, відповідаючи на запитання агенції "Інтерфакс-Україна", передає "Європейська правда".

"Ми створили механізми для моніторингу та контролю за тим, щоб обладнання, надане державами-членами ЄС, використовувалося за призначенням. Наша допомога підлягає суворому контролю та гарантіям, зокрема після її доставки", – зазначив він.

Стано уточнив, що йдеться про контроль за тим, щоб використання військового обладнання відповідало міжнародним нормам у галузі прав людини та міжнародному гуманітарному праву, можливі також регулярні звіти та/або контроль на місці розташування обладнання.

"Відстеження обладнання, наданого в рамках допомоги Європейського фонду забезпечення миру, забезпечується протягом усього процесу доставки та після нього. Це робиться у взаємодії зі Збройними Силами України зараз і в перспективі. Україна зобов'язалася не передавати ці предмети для іншого використання, крім власних Збройних Сил, визнаних ЄС, і не реекспортувати їх до інших країн", – додав представник Єврокомісії.

ЄС може надати Україні ще 500 млн євро військової допомоги

Стано нагадав, що "Україна наразі бореться з ворожою, необґрунтованою та неспровокованою агресією з боку Росії і потребує зброї для захисту свого народу".

"ЄС фінансує постачання зброї, виходячи з потреб української армії та для використання українською армією", – наголосив він.

Раніше заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс заявила, що Вашингтон стежить за використанням американської зброї в Україні та впевнений у діях українського уряду.

Зазначимо, що рсоійська пропаганда не раз стверджувала, що військова допомога західних країн, яка надходить в Україну, нібито продається на "чорному ринку", але підтверджень цих заяв не було.

Як повідомлялось, Європейський Союз вживе заходів проти незаконної торгівлі зброєю у зв’язку з війною в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: