У Німеччині колишнього військового засудили до 5,5 років в’язниці за планування нападів

П'ятниця, 15 липня 2022, 13:21

У Німеччині колишнього військового Бундесверу Франко А. засудили до 5 років і шести місяців позбавлення волі за планування нападів та порушення законодавства щодо поводження зі зброєю і вибуховими пристроями.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Spiegel.

Рішення у справі прийняв Вищий регіональний суд Франкфурта. Суддя Крістоф Коллер заявив, що звинувачуваного визнали винним у підготовці "серйозних насильницьких дій, небезпечних для держави", що він роками дотримувався праворадикальних поглядів і звинувачував німецьких політиків у "руйнуванні німецької нації" через політику прийому біженців.  

Початково прокурори просили для Франко А. шість років і три місяці позбавлення волі. Вважається, що він планував замах на топ-посадовців, як тогочасний міністр юстиції Гайко Маас, віцеспікерка Бундестагу Клаудія Рот від "Зелених".  

Захист вимагав виправдання за основним звинуваченням - підготовка злочину, що загрожує державі, та просив про умовний вирок або штраф за іншими. Франко А. заперечує звинувачення у підготовці нападів і наголошує, що не є ані расистом, ані екстремістом, але визнав, що зберігав кілька одиниць зброї і боєприпаси "на випадок колапсу громадського порядку в країні". 

Франко А. затримали в аеропорту Відня у 2017 році, коли він спробував забрати пістолет зі схованки в туалеті аеропорту. З'ясувалося, що він використовував ім’я прикриття і вдавав з себе біженця з Сирії - за його власними твердженнями, щоб нібито викрити прогалини у системі надання притулку. Прокурори вважають, що реальною метою було поставити під підозру біженців з Сирії після скоєння злочинів.  

У 2018 році Вищий земельний суд спершу не визнав наявності достатньої кількості доказів для того, щоб судити Франко А. за підозрами у тероризмі, але згодом після запиту прокуратури федеральний суд змінив це рішення. Франко А. взяли під варту з лютого 2022 року. Місяці, які він вже відбув під вартою, вважатимуть відбутим терміном ув’язнення.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.